Последни
Home / Музика / Годината на UPYR
Годината на UPYR

Годината на UPYR

За Автора

Иван Шентов е поет, писател и музикант. Гледа лошо и пуши много.

„Упирът се събуди от зимен сън и скоро ще удари с пълна мощ…“

UPYr edit

Не крия, че UPYR са една от малкото български групи, за които изобщо ми пука. Не защото наоколо няма добри или успешни групи, а защото в UPYR има нещо, което се отличава и даже контрастира с географските особености и прилежащите социокултурните комплекси. Оригиналното съдържание, стабилната концепция, последователността и естетическата издържаност на всеки ход на групата им отреждат специално място в сърцето ми. Дотук с четките!

Ето няколко интересни новини около групата, до които lunatic.bg успя да се добере:

Потърсихме барабаниста на UPYR – V.B. – с молба да разкрие малко повече от плановете на групата за тази година. Още в края на миналата UPYR ни оставиха в напрегнато очакване като пуснаха няколко хинта в статусите на официалната си страница във Фейсбук.

Оказа се, че да разсееш мъглата около тази загадъчна шайка не е от най-лесните задачи. Дори за „вътрешен“ човек. UPYR си имат стратегия и тя е монолитна и безкомпромисна: всяка стъпка е премислена и от значение, завършващ щрих на една цялостна картина, която групата рисува с умение. Очаквахме да ми се изфукат с това-онова, защото едно продажно малко птиченце вече ни беше подшушнало, че имат с какво да се похвалят. Но всяко нещо с времето си!

UPYR9

Това, което ни е позволено да издадем обаче, не е за пренебрегване. Групата продължава работата по нови парчета, които предстои да запишат до няколко месеца. Следващият им релийз определено предизвиква повдигане на вежди и тънки лукави усмивки.

През 2015 г. UPYR ще издават сплит с машините от WHITEHORSE!

UPYR10

Да, точно така! Ако сметките ни излизат правилно горе долу година след епичния им концерт в София (чети тук) ще започне да се готви и общ проект под формата на плоча. Това определено се очертава да е едно от централните събития в българския ъндърграунд за 2015.

UPYR TshirtНа път е и нов „рогат“ мърч, издържан в мрачния стил на UPYR, като художествената работа е поверена на Бисо Георгиев.

Още не е ясно кога ще се появят новите тениски, но най-вероятно това ще се случи около някой от предстоящите концерти. Предният дизайн, дело на татуиста (и басист на Melekh) Момчил Генов, вече има култов статут.

От самото си създаване, и с особена сила през изминалата година, UPYR затвърди позициите си на една от най-активните, но и концептуални български групи със своя специфичен мракобеснически дуум метъл. Те предизвикаха съвсем осезаеми размествания в родния ъндърграунд. Мрачните, бавни и тежки пиеси от дебютното демо на групата Аltars/Tunnels се радват на позитивни ревюта както в българските, така и в няколко чуждестранни специализирани издания. След паметните концерти, или както те (с право) ги наричат – „ритуали“ – с банди като Kylesa (US), Iskra (CAD), Windhand (US) и Whitehorse (AUS), UPYR стават все по-силни в затвърдения си състав.

Вече имаме потвърждение, че подготвят и първия си концерт за 2015г., на който отново ще делят сцена с „голяма“ банда.

По молба на промоутърите обаче към момента на излизането на този материал не можем да пуснем повече информация! Очаквайте подробности съвсем скоро!

Упир е един от най-древните духове в славянската митология. Първоначално славяните вярвали в съществуването едиствено на две свръхестествени сили, които управлявали света — благотворните Берегини и злотворния Упир. Упирът бил символ на изначалното зло, по много неща напомнящ християнския Сатана. Той стоял в основата на всяка несполука и всяко нещастие, властвал над земята през тъмната част от годината — зимата и постоянно се борел с Берегините за надмощие.

На по-късен етап славянската религия се развила, появили се антропоморфни божества и Упирът загубил някогашната си водеща роля, но завинаги останал важна част от славянската митология. Превърнал се в безсмъртен зъл дух — кръвопиец, наричан вампир…