Последни
Home / Кино / Яна (2012)
Яна (2012)

Яна (2012)

„Яна“ е 12-минутен филм на режисьора и сценарист Борис Николов – Бродник, сниман по времето когато той учи кинорежисура в Prague Film School. Творбата е вече на три години, но съвсем скоро се появи чудесен повод да си я припомним. Това е наградата в категория Fiction на Оriginal Narrative International Short Film Festival в Дубай, ОАЕ.

YANA Boris Nikolov 4

Говоренето, и още повече писането, за визуални творби е безсмислено, особено в случая. За 12 минути Борис и екипът, създал филма (който, между другото, е приятно международен), успява да разкаже повече, отколкото доста писатели успяват в цели романи.

boris nikolovБорис Николов е роден в София през 1986г. Завършва с отличие Националната Академия за Театрално и Филмово Изкуство – НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ през 2010г.

Късометражният му дипломен филм „Услугата“ по мотиви от едноименния разказ на световно признатия автор Алек Попов е възприет изключително добре на местна почва и получава редица награди измежду които „Най-добър късометражен филм“ на годишния преглед на българската академия, „Най-добър сценарий“ на международния фестивал „Ранно пиле“, „Първа награда за операторско майсторство“ на операторския фестивал в Попово и най-голямото признание второ място на годишните KODAK Worldwide Awards за късометражно кино за зона Европа, Африка и Близкия Изток.

Участва в състезателната програма на признати фестивали като Мюнхен, Париж, Клермон-Феран, Триест, Сичуан, Клуж, Биариц, Варна, Тел Авив, Прищина и др.

YANA Boris Nikolov 2

Като студент Борис е номиниран за „Наградата на София“ в област култура с документалния си филм за глухонемите студенти в НАТФИЗ „Клас Пантомима“.Борис специализира една година режисьорски курс в Prague Film School, Чехия, където работи върху социалния късометражен филм „Яна“.

Борис Николов на награждаването в Дубай [Снимка: Original Narrative]

Борис Николов на награждаването в Дубай [Снимка: Original Narrative]

„Яна“ печели две награди за „Най-добър сценарий“ и „Най-добър млад режисьор“ на международния фестивал в Честър, Оргеон през 2014.

YANA Boris Nikolov 3

Участва в конкурсни програми и прегледи на фестивали в Прага, Доха, Дубай, Париж. След академичното си образование Борис създава в копродукция първият сезон на телевизионния кросмедия проект „БунтArt“, които се излъчва както онлайн, така и по Българската Национална Телевизия и „Тангра Мега Рок“ веднъж седмично в продължение на цялата календарна година и за периода печели една локална и две международни награди за телевизия, награда за операторско майсторство от Балфест 2012, както и награда за крос-медийно предаване от Mediamix festival 2012.

Борис впоследствие заснема четири епизода от семейната драма на bTV „Къде е Маги“.