Последни
Home / Литература / Вземи си котка, спри докато ти върви, не пий: 7 съвета от писатели
Вземи си котка, спри докато ти върви, не пий: 7 съвета от писатели

Вземи си котка, спри докато ти върви, не пий: 7 съвета от писатели

Всеки писател има своя рецепта за творческо писане – някои трябва да се изолират в пълна тишина в кабинета си, други работят най-добре в близкото кафене. Но те имат и някои общи неща помежду си. Ако в плановете ви за годината влиза писането на роман, вижте съветите на някои от най-вдъхновяващите писатели.

– малко арогантност може да е от голяма полза.

Най-полезното качество, което един писател може да развие, е самоувереността – арогантността. Вие пишете, за да впечатлите света и трябва да вярвате в собствените си способности, когато светът не показва признаци на съгласие с вас.

Лев Толстой и Хауърд Филипс Лъвкрафт – изберете часовете, които работят най-добре за вас.

Толстой вярва в сутрешното писане: “Винаги пиша сутрин. С удоволствие научих, че и Русо, след като става сутрин, отива на кратка разходка и сяда да работи.

Сутрин главата е особено свежа. Най-добрите мисли най-често идват сутрин след събуждане, докато сте все още в леглото или по време на разходката.

Уилям Фокнър – четете, за да пишете.

Четете, четете, прочетете всичко- боклук, класика, добро и лошо и вижте как го правят. Също като дърводелец, който работи като чирак и попива от майстора. Прочетете, попийте, след това напишете. Ако е добре, ще разберете. Ако не е, изхвърлете го през прозореца.

Ърнест Хемингуей – Спрете докато върви добре.

Винаги спирайте докато писането върви добре и не го мислете докато не го подновите на следващия ден. По този начин вашето подсъзнание ще работи върху него през цялото време. Но ако мислите за това съзнателно или се притеснявате, ще го убиете и мозъкът ви ще се умори, преди да започнете.

Джон Стайнбек – По страница на ден.

Зарежете идеята, че някога ще приключите. Загубете дирята на 400-те страници и пишете само по една страница на ден. Това помага.

Франсис Скот Фицджералд – не пийте докато пишете.

За мен става все по-яссно, че отличната организация на дълга книга и най-добрите възприятия и преценка по време на редактиране не вървят добре с алкохол. С бутилка може да се напише кратка история, но за романа ви е необходим бърз ум.

Мюриел Спарк – вземете си котка.

Ако искате да се съсредоточите дълбоко върху някакъв проблем и особено върху писането, трябва да си вземете котка. Котката неизменно ще се качва на бюрото ви и ще се настанява под настолната лампа.

Светлината от лампата дава голямо удоволствие на котката. Котката ще се успокои, а спокойствието на котката постепенно ще завладее и вас, седейки на бюрото си.

По Guardian.