Последни
Home / Интервюта / WOES: Турнетата са личната ни награда за свиренето изобщо
WOES: Турнетата са личната ни награда за свиренето изобщо
Photo by Mikk Mägi

WOES: Турнетата са личната ни награда за свиренето изобщо

WOES идват за пръв път в София на 23 юли 2018, заедно с Hexis, ZilpZalp и King of Sorrow. Успяхме да ги хванем между две шоута, за да отговорят на няколко въпроса, в опит да ги опознаем малко по добре преди концерта!


Кои са WOES?

WOES е хардкор банда, базирана в Копенхаген и създадена преди около 3 години. Това, което ни отличава от други банди в нашата сцена е, че влагаме много електронни елементи в общото звучене. Освен това на живо използваме изцяло ръчно контролирано светлинно шоу.

Ние сме много фокусирани върху това да правим наистина емоционални изпълнения, където визуалният аспект е толкова важен, колкото и самата музика. От създаването на групата сме свирили в почти всеко кътче на Европа. Чувстваме се много привилегировани, че можем да се сблъскаме с толкова много различни култури и да срещнем толкова много отдадени хора по пътя!

Вашият звук е суров и абразивен, но в него могат да се срещнат много елементи от различни жанрове… пост-пънк, електронна музика, може би дори инди. Как постигате своя звук?

Нашият звуков пейзаж е доста сложен, тъй като черпим вдъхновение от широк спектър от жанрове. В началото бяхме повече вдъхновени от скандинавския blackened hardcore звук. С течение на времето започнахме да експериментираме и да включваме жанрове, които обикновено не се чуват заедно. Имахме цялостна тематика, когато започнахме да пишем парчетата за TCPWM, което ни позволи да вземем вдъхновение от много различни източници, без да правим компромиси с музиката.

Ами текстовете, за какво пеете?

Песните са за вътрешния конфликт и изгубената любов, изразени чрез метафори.

Първият ви албум излезе по-рано тази година, как върви до тук?

Досега сме направили 4 турнета за този албум. Турнетата са нашата лична награда за свиренето изобщо, затова сме доста доволни от резултата. Конкуренцията е доста тегава в Дания. Не получаваме кой знае колко внимание в къщи, но на кой му пука, когато можеш да правим турнета и да се забавляваме навсякъде из Европа?

Как изглежда сета ви на живо, фокусирате ли се главно върху материал от “The Coldest Place Is Within Myself” или можем да очакваме нови, неиздавани неща?

Изцяло свирим стари неща. Тъй като това е турне към TCPIWM, ние свирим предимно парчета от този албум. Пишем песни за следващото ни издание и както винаги подхождаме твърде експериментално към всичко това. За това и не планираме да свирим нови песни за момента.

За повечето банди „европейско турне“ значи Германия, Холандия, Белгия, защо се занимавате да свирите в „нестандартни“ локации като Балканите?

Опитваме се да покрием и изпитаме колкото се може повече страни и култури. Обичаме да свирим в балканските страни – хората са супер години и гостоприемни.

Какво правите извън музиката?

Николас, Симон и Себастиан работят с деца – в детска градина и занималня. Кристиан работи в един бар в Копенхаген.

Дайте жокер на промоутърите, кои са любимите ви 3 веган ястия?

Обичаме веган пица, веган бургер и Индийска храна.

Как е в Копенхаген, споделете кои са любимите ви DIY места и кои са най-интересните банди?

Трите най-добри DIY места са Ungdomshuset, Bumzen и Kraftwerket. Във всички има много пънк, хардкор и метал шоута. Hexis, Lifesick и Solbrud са сред любимите ни датски банди от местната DIY сцена. Доста често сме на турне с Hexis, така че те са ни доста добри приятели и голямо вдъхновение за нас. Lifesick са супер яка банда, с която направихме първото си турне. Solbrud пък са невероятна atmospheric black metal банда, техните концерти и албуми за откачени. В същото време са много точни момчета.

Какво четете напоследък, препоръчайте някои готини книги за четене по пътя, или може би някой добър подкаст?

Всъщност не четем книги. Обикновено си правим майтапи един с друг или играем BrawlStars на телефоните.

Интервю: Ангел Симитчиев
Read the interview in Englishhere