Последни
Home / Музика / „My Way“: Любимата песен на Милошевич, която Синатра не може да понася
„My Way“: Любимата песен на Милошевич, която Синатра не може да понася

„My Way“: Любимата песен на Милошевич, която Синатра не може да понася

„My Way“ е заглавната песен от едноименния албум на Франк Синатра от 1969 година. Оригиналът й „Comme D’Habitude“ обаче е дело на французите Клод Франсоа, Жак Рево и Жил Тибо и излиза две години по-рано.

Зад хита на Синатра стои Пол Анка, който открива песента по време на посещение във Франция. Когато се връща в Ню Йорк, пренаписва текста й и дава името „My Way“.

Музикантът казва, че това се случило в 3 часа през една дъждовна нощ след вечеря с Франк Синатра, на която американският джаз гангстер споделил, че иска да напусне музикалния бизнес. Анка решава да напише хит, с който да осигури музикалното бъдеще на своя колега. Написва английската версия и я предлага  на Синатра, който я записва на 30 декември 1968.

Известно е, че младият Дейвид Бауи също имал намерение да напише текст на английски, но не могъл да измисли нищо, от което да е доволен.

За разлика от оригинала, в който се пее за мъж, преминаващ през последните дни на брака си, в новата версия става дума за човек, правещ равносметка на своя живот.

Без да сме франкофоби, трябва да признаем, че въпреки баналните рими текста на Пол Анка ни допада повече.

„My Way“ моментално се превръща в хит и става една от най-популярните песни на Франк Синатра. Въпреки това, по собствените му думи, певецът „не понасял“ песента. В късните си години я описва като „поп хит на Пол Анка, който се превърна в нещо като национален химн“.

Според една класация „My Way“ най-често може да бъде чута на погребения във Великобритания. Също така е често предпочитана за караоке изпълнения. Добре е това да не се прави във Филипините – оказало се, че там твърде много инциденти се случвали след караоке изпълнения на тази песен.

„My Way“ е била любима на бившия сръбски президент Слободан Милошевич. Той често я изпълнявал на висок глас в своята килия по време на делото за престъпленията му срещу човечеството.

Федералният канцлер на Германия Герхард Шрьодер предава властта на Ангела Меркел през 2005 година под звуците на „My Way“, изпълнена от военен оркестър.

Много музиканти правят кавъри на „My Way“ – Арета Франклин, Том Джоунс, Дион Уоруик, Анди Уилямс… дори Кралят я изпълнява на последните си концерти. Трагична нотка към историята на песента добавя версията на Sex Pistols, в която пее Сид Вишъс – по това време Джони Ротън „не е“ в групата. Песента става част от албума The Great Rock ‘N’ Roll Swindle, а Вишъс умира преди той да бъде издаден.

Антон Ла Вей, основателят на Църквата на Сатаната, похвалва изпълнението на Сид Вишъс в своята автобиография „The Secret Life of a Satanist“.

Джипси Кингс записват испанска версия, наречена „A Mi Manera“.

Самият Пол Анка има свой запис на песента, който прави скоро след този на Синатра, както и участва в множество дуети за нейното изпълнение, някои от които с Джон Бон Джоуви и Хулио Иглесиас. Въпреки това песента остава асоциирана предимно с личността на Франк Синатра.

Е, и с тази на Вишъс.

https://www.youtube.com/watch?v=egY8rUpxqcE

„My Way“

And now, the end is near;
And so I face the final curtain.
My friend, I’ll say it clear,
I’ll state my case, of which I’m certain.

I’ve lived a life that’s full.
I’ve traveled each and every highway;
And more, much more than this,
I did it my way.

Regrets, I’ve had a few;
But then again, too few to mention.
I did what I had to do
And saw it through without exemption.

I planned each charted course;
Each careful step along the byway,
And more, much more than this,
I did it my way.

Yes, there were times, I’m sure you knew
When I bit off more than I could chew.
But through it all, when there was doubt,
I ate it up and spit it out.
I faced it all and I stood tall;
And did it my way.

I’ve loved, I’ve laughed and cried.
I’ve had my fill; my share of losing.
And now, as tears subside,
I find it all so amusing.

To think I did all that;
And may I say – not in a shy way,
„Oh no, oh no not me,
I did it my way“.

For what is a man, what has he got?
If not himself, then he has naught.
To say the things he truly feels;
And not the words of one who kneels.
The record shows I took the blows –
And did it my way!

Yes, it was my way.