Последни
Home / Музика / Тъмните сили се надигат отново: UPYR/ORENDA/DIMHOLT
Тъмните сили се надигат отново: UPYR/ORENDA/DIMHOLT

Тъмните сили се надигат отново: UPYR/ORENDA/DIMHOLT

Ако попаднете около столичния клуб *Mixtape 5* в петък на 22-ри май и наоколо се стелe мъгла, а въздухът ухае на тленност – то в това няма нищо случайно. Заедно на една сцена ще свирят Upyr, Orenda и Dimholt. Изключително рядка възможност да се видят на живо три крайно различни като звучене, но толкова близки като вътрешно усещане български групи. Ритуалът ще започне малко след 20:00, а входната цена за инициацията е 10 лева. Българският ъндърграунд не само е жив, той грее ярко в мрака!

UPYR/ORENDA/DIMHOLT

UPYR/ORENDA/DIMHOLT

За UPYR сме писали и говорили много, но около тях никога не е скучно. Тръпнем в очакване да издадат подробности за предстоящото им издание със супер тегавите австралийци Whitehorse. Записите по сплита от българската страна проключиха и сега Upyr отново се съсредоточават върху концертните си ритуали и ще се появят на сцена едва за втори път тази година именно с този умопомрачителен лайн-ъп.

Втората група на този концерт определено е приятна изненада: Orenda е блек метъл група от Враца, създадена през 1999 г., чийто членове са участници в едни от първите и основни проекти свързани с екстремния метъл в България.

Orenda e eдна от малкото родни банди достигнала популярност и признание на международния пазар. Издател на дотук трите албума на Orenda е култовият лейбъл No Colours Records: “Back In The Grave“ (2006), „The Funeral“ (2007) and “Only Death Lives Here” (2012). Orenda се отличават със суров, дълбок и самобитен звук, които смразява кръвта и създава неразривна връзка с корените, в тон с името им.

В момента те записват нов материал в собственото си студио във Враца, който се очаква да излезе по-късно през 2015 г. Концертът на 22-ри май в София, ще бъде първият на триото в столицата под името Orenda.

Dimholt са добре познато име в родния ъндърграунд. Идват от Бургас и свирят психиделичен блек на изключително ниво. Групата е създадена през 2003-та, а от 2009-та поддържат постоянно концертно присъствие. През изминалата година музикантите издадоха дебютния си албум „Liberation Funeral”, който бе представен с няколко концерта в България и Румъния, а преди година Dimholt бяха и една от двете откриващи групи за концерта на гръцките титани Rotting Christ. Момчетата ще вземат участие на зверския фестивал в Солун – Death’s Black Descent II, където ще делят сцена с Oblitaration и Lvcifyre.