Последни
Home / Новини / Улица Нов Живот – Вход Б: ъндърграунд фест от феновете за феновете на Воев
Улица Нов Живот – Вход Б: ъндърграунд фест от феновете за феновете на Воев

Улица Нов Живот – Вход Б: ъндърграунд фест от феновете за феновете на Воев

Тридневен фестивал в памет на Димитър Воев, легендарният фронтмен на Нова Генерация, Кале, Воцек и Чугра – ъндърграунд групи от края на авторитарния социализъм и началото на прехода, ще се проведе от 20 до 22 октомври в София.

Фестивалът “Улица Нов Живот – Вход Б”, с препратка едновременно към песен на Кале и албум на Нова Генерация, се прави от фенове на Воев за фенове на Воев и е по повод 25-годишнината от смъртта на поета и музиканта.

Първият фестивален ден ще включва литературен пърформънс, прожекция, откриване на фото изложба и диджей сет от 19:00 ч. във Фабрика Автономия на ул. Цар Самуил“ 149.

Фотографската листа включва имената на Вероника Петрова, Румен Димитров, Методи Лицев, Христина Нестерова, Камен Горанов и Велислава Кирилова. Сред участниците в литературната част са Бистра Величкова, Петър Чухов, Иван Димитров, Райчо Ангелов, Велина Минкоф, Калоян Праматаров, Димитър Илиев, Надежда Московска, Галар, Борис Бъндев и Галина Лачева. Арт филмите за прожекцията са на режисьорката Биляна Кирилова, а музикалното оформление – на DJ Gothprince.

Вторият и третият ден от фестивала ще дадат възможност за изява на поне 14 музикални групи, двама диджеи и редица изтъкнати художници в пространството на Underground Gallery на ул. Владайска река“ 4.

Изложбата, която ще се открие на 21 октомври от 18:00 ще представи специално подбрани творби на Димитър Яранов, Артур Панов, Пенко Скумов, Росен Тошев, Войн де Войн, Дана и Момчил Генов. След нея на сцената ще се качат  музиканти като Проект Димитър Воев, Мефисто, Жълти стъкла, Психобагажник, Нормално, Илко Биров, Ретроспекция, както и djsupermax.

На 22 октомври  почитта си към Димитър Воев ще отдадат и Абсолютно начинаещи, ЛаТекст, ПънкиБлуз, Глас народен, Лоши петли, Тимо и Любо, Froyd, с подкрепата на DJ BoriS и светлинния пърформънс на Ани Георгиева. Не са изключени и изненади.

Отличително за събитието е, че е с напълно идеални цели. Според анонса на самоорганизираната за него общност, в названието на “Улица Нов Живот – Вход Б”  Б е не като Билет, а  като “Безнадеждност моя любима” (песен на Воев) и като Безкористност. Затова за покриването на транспортните разходи на гост участниците от други градове се разчита на солидарни дарения, които могат да бъдат направени по следните четири канала:

– дарителска акция в epay.bg;
– дарителски кутии във Фабрика Автономия и Underground Gallery, в часовете, когато са отворени за събития и по време на самия фестивал;
– солидарна продажба на дискове, дарени от AON Records – чрез Фейсбук събитието на феста и във Фабрика Автономия;
– солидарна продажба на афишите на феста – чрез Фейсбук събитието и по време на феста.

От феновете за феновете на Воев 25 години след него. Ние сме Нова Генерация завинаги.