Последни
Home / Музика / Soulchambers Reworked
Soulchambers Reworked

Soulchambers Reworked

★★★★★★
Trysth – Soulchambers Reworked: лимитирано издание на касета от Amek и Serpent Eve Records. Дигитално издание от Mahorka

Soulchambers на Trysth безспорно е едно от най-ценните неща, издавани в България за последните две-три години. Повече от година след ревюто, което писах за албума, се появява и неговото продължение – Soulchambers Reworked – внимателно курирана колекция от ремикси, която излиза в лимитиран тираж на касета от Amek, както и като дигитален албум от Mahorka.

Идеята за претворяване на една цялостна концептуална звукова среда, каквато е Soulchambers сам по себе си, е изключително вълнуваща. Днес, когато за първи път слушам целия албум с ремикси си давам сметка, че някак до края не бях напълно подготвен за мащаба на крайния резултат. Подготовката започна ударно в момента, в който излезе първият сингъл – версията на Ordeal Vision от One Tru Odd.

За това име се крие личността на Владо Ковачев, който за мен си остава всеобхватен, впечатляващ и вдъхновяващ артист. Помним го от убийствената банда Cigaretta, но в действителност Владо стои зад повече неща, от колкото можем да си представим, че е възможно. Ремиксът на One Tru Odd влиза чисто и носи някаква свежест и светлина… какъв подмолен, мръсен трик от страна на този, който го е избрал за първи сингъл!

Ще се опитам да започна така, както вярвам, че трябва – от самото начало.

Trysth Reworked
Шест версии на шестте парчета от албума на Trysth. Шест преработки, шест артисти. Soulchambers за мен е албум, който познавам твърде добре – касетата е слушана десетки пъти, албумът от година и половина не помръдва от плейлиста, имам го дори в колата. Общо взето ми е под кожата до такава степен, че познавам съставните му части като свои собствени, всички преходи, малки звуци и експлозии са станали втора природа. Чудесна отправна точка за албум с ремикси, впрочем. След няколко „контролни“ прослушвания в различна обстановка вече фантазията се вихри за това кой как точно е „разглобил“ и после „сглобил“ парчетата. Шест различни начина на работа, най-малко шест различни гледни точки, поне шест прочита на тези парчета. В мен вече се оформя модел, който разтваря ригидните концепции за звученето на албума, разпилява ги като непознати галактики в пространството навътре от черепа и го оставя да се групират наново в непознати досега, нови форми.

Ударното начало с Undying на Environments ме оставя като закован на удобния стол. Това не е просто ремикс, това е един пренаписан, преосмислен, променен Undying… това е начинът, по-който звучи музиката в някакво паралелно на нашето измерение, в което владеят сенки и времето е разтеглива, трептяща променлива. Мога само да гадая какво е количеството работа, свършено по тази версия и да предупредя всеки, който още не е слушал това парче, че качеството е величествено! Докато пиша това (и слушам парчето) връщам погледа си на фразата „Undying на Environments„… ами, да… от този момент нататък това парче за мен е колкото на Trysth, толкова и на Environments

Версията на Weeping Orbits от нашия човек Иван Шопов aka Balkansky успешно пренася нататък в паралелните светове… познатата обстановка продължава да се разпада на съставните си части, които във втория трак започват да се преподреждат в нови форми и да добиват нов смисъл. Ремиксът на Balkansky е многопластов, някак филмов (като в „cinematic“) и… добър. Много добър. Достатъчно добър.

Trysth Reworked
Внезапно зададената посока се взривява в тоталното разрушение и апокалиптична монотонност на 12-минутната версия на Sever the Stars от Modern Ghosts of the Road. Една истинска нойз деконструкция, която има потенциал да предизвика истински звуков катарзис за посветените. Тук нещата не подлежат на адекватно обяснение, тук е важно да се слуша, да се слуша не само с ушите, не само с мозъка, но и с тялото. В този ред на мисли аз бих препоръчал това парче (и всъщност целия албум) да се слуша достатълно силно и с колкото се може по-малко светлина наоколо.

Asthoreth превръща Spines of Snakes в Chanelling Spines of Snakes III: мрачен и нагнетяващ ритуал на посвещаване, който след третата минута прераства от ритмично, медитативно смирение в истинска черна дупка, която поглъща оригиналното парче и малкото останали човешки мисли в главата. Тържество на мрака, поставено гръб до гръб с ослепителната енергия, която струи от Ordeal Vision във версията на One Tru Odd. От някой отдавна забравен пласт на мозъка ми се прокрадва смътна асоциация с Underworld, а малко след средата и с Einsturzende Neubauten… лудницата е пълна и бавно, но сигурно води до тоталното пропадане, истинското дъно или пък затварянето на кръга на Soulchambers такъв, какъвто е след като ремикс-албумът вече е факт.

С навлизането в първите секунди на Ascend на Mytrip визията за извиващ се грамаден уроборус, насочил могъщата си паст към собствения си край, заема все по-голяма част от пространството зад затворените ми очи. Защото мракът в стаята не е достатъчен за пълното потапяне в света на Soulchambers Reworked

Ascend е нещо като мираж в най-мрачния ъгъл на пустинятa на подсъзнанието… fata morgana, която те поглъща докато те заблуждава, че се изкачваш. Нямам идея защо тази версия не се казва Descend, след като прави точно това – води безкрайно надолу, все по-дълбоко.

Огледалната версия на Soulchambers на Trysth е истинска скъпоценност, брилянтно пълноценно продължение на един албум, който и без това е ужасяващо добър.

Trysth - Soulchambers Reworked

На 3 март – съвсем малко преди физическата премиера на Soulchambers Reworked нетлейбълът Mahorka пуска за свободен даунлоуд и стрийм цялото издание. Слушайте го в bandcamp профила на Mahorka.

Soulchambers Reworked излиза и на физически носител – касета, лимитирана до 60 копия, чрез лейбълите Amek и Serpent Eve Records. Изданието ще бъде представено на 5 март в Mixtape 5, B-Side по време на концерта на Trysth с acrossthevacuum и SVIN.

6/6

Ревю: Иван Шентов