Последни
Home / Интервюта / trohi: Всичко е счупено
trohi: Всичко е счупено

trohi: Всичко е счупено

На 12 юли Amek Collective и Аларма Пънк Джаз отново обединяват сили за един ценителски концерт. Гостува японският авангарден звуков и визуален артист Tatsuru Arai. Той обаче няма да бъде сам в „Чешки център“. Софийската сцена ще бъде представена от trohi, един проект, любим и на двамата виновни организатори, защото никога не знаят какво да очакват от тях. За да запалим и вас по trohi ви подаряваме едно интервю с тях, а в подкаст секцията ни ще откриете запис от един много специален техен лайв от Балчик от 2015 г. Историята за него е по-долу.

Кои са trohi?

Едни стари синтезатори и разхлопани звуци, дето основно Петър и Йоана ги управляват.

Виждал съм и трета troha… нещо за нея?

Има една солидна трета троха, която сега се подвизава с тиха и ехидна усмивка в на Дони (от Дони и Момчил) брадата, ама снощи ни дойде на гости и всичко е наред. Тя си бръщолеви разни хубави слузести неща. Някой ден с нея ще отлетим в една мазна супа.

Иначе в четвърта или пета трохa се превръща човекът, който го заслужава, ако му е дошло времето. Общо взето, всичко е част от един голям типов хляб… Понякога го режем на филии, понякога го чупим на два комата и топим директно от дъното на купата…. Важно е да уважаваме чуждите трохи, които плуват в салатата.

Коя е хубавата музика?

Тая, дето не е плод на всякакъв друг тип констипации. Дето не е мъртвородена.

Колко дълъг е хубавия концерт?

Може да е 5 минути, а понякога и 4 часа не стигат, ако публиката има търпението да достигне с нас до климакса. Когато правиш музика на момента е важно как чустваш момента и колко е разтеглено възприятието ти за време. Важен е всеки фактор, който се намесва. Когато си поставим като граница по-малко време, може да сме калорични и концентрирани, ако си кажем например 2 часа, може да се гледаме към средата и да се казваме с очи “понасяме ли се с тия хора”.

Счупен синтезатор или лаптоп с Fruity Loops?

По-добре пликчета и кофички с кисело мляко. Иначе всичко е счупено.

Четири струни или шест?

Поради дългото време прекарано в свирене на етюди за китара в музикалното училище Пешо се отврати от китарата завинаги, но като няма друго и това става. Общо взето – всичко става. А на Йоана май й е все тая, стига да не е нахално и прозаично.

Кое е най-хубавото място за свирене в България?

Под един от мостовете на канала на Благоевград. Май най-много ни се досвирва, когато цялото ни оборудване е далеч от нас и свирим с клечки и боклучета.

Кое е най-тъпото?

Във фейсбук.

Кога ще издадете албум… имате ли нужда да издадете албум?

Издаваме албум от известно време, вярваме че вече е зад ъгъла, но няма да разсейваме ордите от запотени фенове със срокове и обещания.

Колко пъти храните котката Чумпа?

Откакто Чумпа се храни с разочарование, тя никога няма да остане гладна.

Брат й беше глух, тя може да пее, справедливо ли е това?

По-интересно ни е каква музика би изпял брат и, който поради глухостта си няма как да е прихванал автоматически модели от новите лайна, които заливат ушите ни.

В подкаста на Lunatic.bg се крие един ваш лайв в Балчик, разбрах че хората много ви харесали тогава, вие харесахте ли тях?

Този лайв е много специален за Цецо и за нас, минаха две години от тогава… В него могат да се прочетат воплите на немирните ни души и техният бунт към етно батките на предната маса (които всъщност бяха някои от младите режисьори от феста). В един момент се чува как на мижавия бийч бар на Балчик се появява отнякъде истински японец от плът и кръв, който ни разглежда отблизо и ние си поемаме леко въздух. Прекрасни спомени имаме и от ресторант “Корона”, на който искаме специално да благодарим за тарамите, с които някак оцелявахме.