Последни
Home / Музика / Gig report: Torche & Brond | 26.11.2015
Gig report: Torche & Brond | 26.11.2015

Gig report: Torche & Brond | 26.11.2015

Brave Moustache подредиха още една перла в поредицата на добре организираните и стойностни музикални събития за тази година. Шоуто на Torche и Brond се получи точно както трябва – без много hype и без никакви глупости. Бандите излязоха, свириха и сцепиха. Няма кой знае колко за обясняване.

В началото на вечерта на 26 ноемрви сме леко объркани и може би разочаровани, че местните дуум герои Obsidian Sea изпаднаха от схемата. В края на краищата обаче останахме доста еуфорични от концерта и можем да заключим – това беше едно от най-добрите събития този месец! Точно така, ситуацията с концертите в София в момента е такава, че можем спокойно да си излъчваме „победители“ на месечна база и това е жестоко! Оттук пътят е само нагоре!

И все пак – няколко думи за самия концерт – в опит да изпълним може би най-лаконичният гиг-репорт с известен смисъл. Няколкото думи всъщност са две, но пък са ключови – първата е, разбира се, Brond!

B R O N D

BROND
Нашите момчета са по-добри от всякога и забавляват неимоверно. Машината е от четири частии всяка е интересна сама по себе си, но заедно рита здраво и безкомпромисно. Развитието на Brond е очевидно и те расат буквално с всяко свирене пред публика. Всъщност, най-вероятно те прецизират прогресарската сложност на изпълненията си зад кадър, но за всеки е очевидно, че са една от най-интересните банди в сцената напоследък. Удоволствието да видиш поне 20 човека с техни тениски в полу-пълната зала на Mixtape 5 говори, че това не е случайно. Хората харесват Brond, и Brond харесват хората, и им поднасят на богато от своите въздълги, математически точни порции от шамари с крак (маскирани умело като парчета).

Личният ми фаворит за вечерта – Failure!

Дойде време и за втората ключова дума: Torche.

T O R C H E

TORCHE
Тук играта ле-е-еко загрубява, но е радостно да усетиш че нивото, зададено от Brond, е достатъчно високо. Това се изразява не само в звучене, но и в сценично присъствие. Да, Torche идват малко по-шумни и напомпани, но back to back разликата в усещането е пренебрежимо малка. Но да се върнем на втората ключова дума.

Torche ни развеждат из новия си релийз, носещ свежото и обнадеждаващо заглавие Restarter. Темпото е смело и смахнато и буквално не те оставя да вдишаш. Идеята за групата-машина, съставена от движещи се човешки части, добива още по-стабилен смисъл докато ги гледам наживо, буквално на няколко сантиметра от първия ред в публиката.

TORCHE
Изненадващо е, но Torche успяват да са смазващо тежки без да са особено мрачни, дори обратното. Учебникарските понятия като „слъдж“ и „стоунър“ е по-добре да си останат в Уикипедия, защото тази група ги заобикаля и дори надскача умело в рамките на час. За тези, които са изпуснали шоуто – горещо препоръчвам да чуете новия им албум, издаден от легендарния лейбъл Relapse Records.

Текст: Иван Шентов