Последни
Home / Музика / Тоби Драйвър в София през февруари!
Тоби Драйвър в София през февруари!

Тоби Драйвър в София през февруари!

Тоби Драйвър – мозъкът и душата на Kayo Dot и maudlin of the Well ще свири в София на 8 февруари заедно с Ник Хъдсън, Кийт Ейбрамс и dwaal.
Радио фестивалът Alarma Punk Jazz и фрийк-агентите Secretcheese (които за последните две-три години докараха Secret Chiefs 3, басиста на Stooges Майк Уат, The Guess What, PoiL & Vitas Guerulaitis) ни готвят нещо наистина разтърсващо за 8 февруари: триото на Тоби Драйвър в Чешкия център. Ако се чудите защо това е мястото на събитието, то е съвсем преднамерено. Цели се мрачна задушевна камерна атмосфера за 90-ма ценители (толкова побира залата), а не рокендрол-концерт на стадион с фойерверки. Билетите се продават ексклузивно само в „Дюкян Меломан” и в системата на Ticketplus и до Нова година ще са на специална празнична цена от 15 лв.

Тоби Драйвър
Тоби Драйвър е жива легенда на съвременната американска авангардна сцена. Мозъкът и душата на Kayo Dot/maudlin of the Well, за ценителите Тоби е добре познат още като член на Secret Chiefs 3, Vaura, Tartar Lamb и Tartar Lamb II. Участва и в записи на Gregor  Samsa, Asva, Tusk и др.

И не само: Тоби Драйвър е мултиинструменталист (свири на всякакви китари, клавири и басове, кларинет, вибрафон, чело, мелотрон, гамелан), вокалните му търсения са в целия диапазон от мелодично-задушевни балади, през spoken word до дет-метъл. В музиката му границите между авангардния джаз, пост-рока, дуум- и дет-метъла, фолк-рока, нойз-пънка и минимализма са твърде условни.

Неслучайно и първият албум на Kayo Dot Choirs Of The Eye (2003), и първият солов на Тоби In Тhe L..L..Library Loft (2005) са издадени именно от Джон Зорн в „Композиторската серия” на лейбъла Tzadik. Колаборациите на Тоби Драйвър включват и такива с други знаменити Tzadik-артисти като Джеремая Цимерман и Тимба Харис. Сингър-сонграйтърското амплоа на Тоби Драйвър, което ще бъде представено на това турне, ни въвлича мрачно-баладичната атмосфера на един неофолк, който доста се родее с този на Майкъл Джира или  Wooden Wand.

Триото на Тоби Драйвър за турнето включва още Ник Хъдсън (Academy Of Sun) на орган и Кийт Ейбрамс (Kayo Dot) на барабани. Ник Хъдсън ще се включи и като подгряващ артист с програмата си Letters To The Dead, издържана в същата мрачно-атмосферична стилистика.

dwaal

Импровизационният drone проект dwaal ще е българското участие в концерта на Тоби Драйвър. Дуото от София ще се появи на 8 февруари за първото си изпълнение за новата година след като през изминалата 2015 г. успяхме да ги гледаме в действие на една сцена с легендарните mother spit и американският tape-loop артист Skittish Arm.

Може би най-интригуващата част от музиката на dwaal е, че никога не е предварително планирана и създаването ѝ се случва в реално време, директно пред публиката. Звуковите територии, из които dwaal се чувстват най-комфортно, са ритуалният дроун и мрачният ембиънт, поднесени с увереност, присъща само на истинските концептуалисти.

Зад dwaal стоят две познати имена от експерименталната сцена в София. Това са Николай Митев, който е и човекът зад Abandonment Label и нойз проекти като Nihilistic Front и H|14, и Иван Шентов, когото познаваме от КПД-0, и от актуалните му проекти – DIY лейбълът Kontingent Records, Feedbacker и соловият krāllār.

Част от изразните средства на двамата са специално модифицирани музикални инструменти, „намерени“ звуци, field recordings, а също и методи, родеещи се с техниката prepared guitar по примера на последователи на легендарния Джон Кейдж като Кийт Роу и Глен Бранка. Всичко това обикновено е поднесено с обилни количества fuzz, на границата между мелодията и контролирания хаос.

8 февруари 2016 г., понеделник – 21:00ч. – Чешки център („Раковски” 100)
БИЛЕТИ