Последни
Home / Кино / ”Младият папа” на Сорентино– между светец и рок звезда
”Младият папа” на Сорентино– между светец и рок звезда

”Младият папа” на Сорентино– между светец и рок звезда

Сериалът ”Младият папа” (The Young Pope) на режисьора Паоло Сорентино разказва историята на първия американски папа в историята – Пий XIII (Джъд Лоу), който оглавява католическата църква едва 40-годишен.

Лени Белардо, израсъл в католически приют, след като родителите му го изоставят, става папа с божията воля и въпреки и заради оплетените интриги и машинации във Ватикана. Първоначално старите кардинали смятат, че той ще е тяхна марионетка, но той бързо успява да ги изненада. “Избраха си папа, когото не познават, и днес започват да проумяват това“.

Противоречива личност, която пуши и пие кока-кола зиро на закуска, но обратно на очакванията не е модернизатор. Той е застъпник на крайни и остарели схващания срещу абортите и хомосексуалните връзки и не иска да отваря църквата към хората, а да възвърне предишното й влияние и слава като я затвори и й придаде култов статут.

Едно от първите му стъпки е да забрани брандираните с лика на папата сувенири. „Аз нямам образ … Аз съм никой … Само Христос съществува“, казва той и възприема стратегията да бъде Селинджър, Кубрик, Банкси на папите като крие лицето си.

Това и други негови противоречиви действия хвърлят в шах висшите духовници във Ватикана, които започват да кроят планове за отстраняването му. Младият папа обаче се оказва костелив орех.

Зад шокиращото му поведение на рок звезда се крие многопластов образ – на отхвърлено от родителите си дете, на преминаващ през криза на вярата млад духовник, лутащ се между решителността и съмненията мъж, който търси пътя си. По детски чист, интуитивен, манипулативен, понякога жесток. Всичко това е преплетено в образа на младия папа, който претърпява развитие и израстване с всеки следващ епизод.

Едни го наричат светец, други…дявол.

Колоритните персонажи в сериала не се изчерпват само с Пий XIII. Неговият основен критик кардинал Войело (Силвио Орландо) е смятан за сивия кардинал и човекът, който дърпа конците във Ватикана. Властен и кроящ интриги през деня, у дома той се грижи за дете с увреждане и е фен на Наполи. Режисьорът му приписва собствената си любов към Марадона, за когого Сорентино твърди, че му е спасил живота, тъй като родителите му загиват при инцидент, докато той гледа мач.

В антуража на младия папа е и сестра Мери (Даян Кийтън), монахинята, отгледала папа Пий от дете, която играе баскетбол и спи с тениска „I’m a virgin, but this t-shirt is very old”.

Младият папа, както и останалите филми на Сорентино (”Великата красота“ и ”Младост“ ) е филм-шедьовър с изящно заснети сцени и перфектно подрбана музика, в чийто ритъм се развива действието.

Самият Сорентино казва, че сериалът е за “ясните знаци за Божието съществуване. Ясните знаци за Божието отсъствие. Как вярата може да бъде търсена и изгубена. Величието на святото, толкова велико, че е непоносимо, когато се бориш с изкушения и всичко, което можеш да направиш, е да им се отдадеш.

Вътрешната битка между огромната отговорност на Главата на католическата църква и страданията на обикновения човек, когото съдбата (или Светият дух) са избрали за папа.