Последни
Home / Кино / „Дамски гамбит“: Шах, хапчета и други зависимости
„Дамски гамбит“: Шах, хапчета и други зависимости

„Дамски гамбит“: Шах, хапчета и други зависимости

Това е историята на едно дете и острите ръбове на света около него. Всеки си има номер да ги омекотява. Тя гълта хапчета и играе шах.

Сериалът “Дамски гамбит“ (The Queen’s Gambit) на Netflix е изискано приключение в шаха, който е едно от най-големите убежища на странни птици в човешката история. Но не само. Животът със зависимости от всякакво естество, победите, които се превръщат в загуба, любовта и приятелството.

Деветгодишната Бет Хармон (Аня Тейлър-Джой) остава сам сама, след като майка й забива колата си в насрещното движение, и е настанена в пансион.

„Силният човек не се страхува да остане сам“.

Това се 50-те години на миналия век, в които успокоителните са легално оръжие срещу белите на децата. Те получават по две хапчета дневно, чиято цел е да ги държи послушно замаяни, но някои по-будни умове им хващат цаката. Събират ги едно по едно, за да използват силата им и да “разширят хоризонтите си“.

В пансиона няма кой знае колко други възможности за бягство от действителността за Бет. До момента, в който не се среща с шаха. Чистачът Шайбел (Бил Камп) обитава мазето и играе срещу себе си. Досега. Момиченцето е обсебено от играта и в живота й освен хапчето вече има и друга страст. Комбинацията им ще я следва през целия й живот.

„Не знам защо тялото ми е толкова устремено да саботира мозъка ми, когато мозъкът ми е напълно способен да се саботира сам“.

Тя показва невероятен талант и превзема шахматната общност, която съвсем скоро се оказва тясна за нея. По същото време тя е осиновена и намира странно разбиране в новата си майка Елма (Мариел Хелър). Алкохолизирана дама от американския юг, която умее да се забавлява.

„Спокойствието ми трябва да се подхранва“.

С взаимно разбиране двете изграждат силна връзка помежду си и тръгват заедно към новия си живот, в който ги следват и призраците на зависимостите им. И като във всяка шахматна история основен герой са руснаците. Световният шампион и една от най-големите и противоречиви фигури на шаха Гари Каспаров е консултант на сериала.

„Гневът е мощна подправка. Една щипка ви събужда, но ако е в повече притъпява сетивата ви“.

Режисьор на филма е Скот Франк, а сценарист е Алън Скот, който адаптира едноименна книга на Уолтър Тевис. По негови книги са заснети и “Цветът на парите“, “Играчът на билярд“ и „Човекът, който падна на Земята“.

Освен хубавата история и майсторската режисура, филмът те хваща и с майсторската актьорска игра, емоционалността на героите, перфектното пресъздаване на епохите и жестокото внимание към детайлите.

Едно невероятно изживяване по ръба между гениалността и лудостта.

„Креативността и психозата често вървят ръка за ръка“.

Консултантът Гари Каспаров споделя, че сериалът е свършил страхотна работа за популяризирането на играта. Той вижда силата на филма в това, че променя разбирането за шаха. От игра, която може да те доведе до лудост, до игра, която ти помага да преодолееш личните си слабости.

Унгарката Джудит Полгар, която се смята за най-великата шахматистка в историята, се надява след сериала все повече момичета да започнат да играят шах и да се развиват в него.

“Много е важно талантливите момичета да бъдат насърчавани като момчетата“, каза Полгар пред СиЕнЕн.

Тя е станала гросмайстор още на 15 години, като тогава бие рекорда на Боби Фишър.

По данни на Световната шах асоциация (ФИДЕ) в първите десет дни след излизането на сериала интересът към шаха в нета е нараснал значително. Търсенето на шах комплекти в ebay се е увеличило с 273%.