Последни
Home / Кино / ”The Light Between Oceans”: Фарът не винаги показва верния път през бурята
”The Light Between Oceans”: Фарът не винаги показва верния път през бурята

”The Light Between Oceans”: Фарът не винаги показва верния път през бурята

Историите, в които водата донася лодка или кош с бебе, са многобройни и обикновено са с хепи енд. Не такъв е обаче случаят с ”The Light Between Oceans”, последният филм на на режисьора Дерек Сианфранс, познат от “Blue Valentine” и “The Place Beyond the Pines”.

Майкъл Фасбендер влиза в ролята на Том Шерборн, травмиран от Първата Световна война мъж, който отива да лекува болезнените белези от сблъсъка със смъртта като работи на фар на изолирания самотен остров Янус Рок в периферията на Западна Австралия.

Островът, кръстен символично на римския бог Янус, почитан като символ на началото – женитбата раждането, но и като покровител на хората, които заминават и се връщат.

Вратите на неговия храм по време на война са оставали отворени в очакване на завръщането на заминалите на война мъже и са били затваряни в края на военните походи.

На фона на живописните и спиращи дъха пейзажи на този митичен остров се развива една истинска психо-драма.

Малко след пристигането си в този отдалечен край през 1919 Шерборн се влюбва и жени за момиче от близкото градче – Изабел (Алисия Викандер), чийто живот също е белязан от загуби през войната. Той я отвежда със себе си на дивия и красив остров, но щастието им е помрачено от неуспешните опити да имат дете.

Един ден морето отнася на острова лодка с мъртъв мъж и новородено бебе, което след настойчивите молби на Изабел, семейството запазва и започва да отглежда като свое. Твърдо против в началото, Том, приема да скрие инцидента с намерената лодка, за да направи жена си щастлива.

Но тук започват терзанията, последвани от шокиращи разкрития и соломоновски дилеми, които напълно преобръщат светът на Том и Изабел.