Последни
Home / Кино / ”Убийството на свещения елен”: Цената на грешките, които правим
”Убийството на свещения елен”: Цената на грешките, които правим

”Убийството на свещения елен”: Цената на грешките, които правим

“The Killing of a Sacred Deer” ( Убийството на свещения елен) e creepy трилър – леко абсурдна метафора за неизбежната цена на грешките, които правим.

Д-р Стивън Мърфи (Колин Фарел) е успял кардиохирург със семейство мечта. Съпругата му Анна (Никол Кидман) и двете му деца – 12-годишния Боб (Съни Сулджич) и 14-годишната Ким (Рафи Касиди) обаче не могат да свалят от него тъгата. Той носи в себе си тайна от миналото, която е превзела цялото му съществуване.

Има особени сексуални вкусове и предпочита елегантната му съпруга в леглото да е под пълна упойка.
За да се отърси от демоните, той се среща с 16-годишния Мартин (Бари Коган) – момче особняк, загубил баща си на операционната му маса. От тогава двамата поддържат връзка. На пръв поглед момчето иска да влезе в щастливия живот на Стивън, а хирургът да нахрани чувството си за вина.

Както и в останалите филми на гръцкия режисьор и сценарист Йоргос Лантимос, сюжетът носи много пластове, които избухват в силна човешка драма.

Един ден малкото момче на Стивън се събужда и не може да се изправи. Болничните изследвания не дават отговор на странното му състояние. Малко след това и дъщеря му влиза в катонично състояние.

Той получава ключа за спасението от Мартин, но вратата която отключва, открива ужасяващ избор.

Филмът е заснет с прийоми като рибешко око, дълги кадри и заедно със саундтрака създават усещане за неизбежна трагедия. Актьорската игра е камерна и остава фабулата да диша и да се развива без да измества вниманието от него.