Последни
Home / Музика / Неместа на ТДК
Неместа на ТДК

Неместа на ТДК

Неместа на ТДК е натоварен, многопластов и пренатегнат до изнемога албум. Представям си картинка, на която девет човека брейнстормват идеи, записват ги на голям бял лист. После стават, хващат самолета за Канада и ги изпълняват. Заедно. Всички идеи. Наведнъж.

Това не е точно ревю, въпреки че тук-там давам некви оценки. По-скоро е списък с отметки, защото става дума за албум, който съм слушал вече над 20 пъти и още не мога да го подредя. Така е в тоя скапан бизнес.

Наистина не е гадно. Как ше е гадно, бе бате, то е некво 10 от 10.

Резултатът е объркващ, и оттам – брилянтен. Скромната ми прогноза е, че това е албум, за който ще има какво да си кажем и след 10 години. Много по-луд и ръбав от УСПЕХ, картечни откоси, салата от думи, откачени включвания и изключвания, семпли, скрити мелодии и нагнетени субкултурни препратки на всички нива. Вътрешният фолклор на групата и комбинацията с изрезки от живия живот оставят усещане за някаква тайна, която обаче е абсолютно очевидна.

Обещай ми любов, обещай ми тревога

През 2019 писах за УСПЕХ и отворих да видя какво се е променило.

ТДК отдавна доказаха правото си да пишат история в съвременната музика в България. Момчетата от Пловдив правят буквално каквото си искат, което е може би най-добрият начин да оставиш нещо стойностно след себе си. Те правят музика и (пост) култура по начин, който е автентичен, но често неразбираем за мнозина, в което няма нищо лошо – стига да си достатъчно отворен да приемаш форми на изкуството, които се различават от наложените стандарти. 

Ами, не много. С изключение на това, че вече май не се изненадваме чак толкова, когато ТДК разпродадат поредната абсурдна по размер и обскуритет зала. Като концерта им в НДК в София тази вечер (27 април 2023).


В рамките на няколко години бандата трайно бетонира мястото, което е определила сама за себе си и сякаш най-ценното за наблюдатели и участници във всичко това е именно възможността да наблюдаваме нещо такова да се развива и разклонява. Да видим докъде може да се вдигне летвата, от която после да виснем.


Накрая, може би наистина най-хубавото нещо в Неместа е обещанието.
Обещанието, че трудно или не, нещата си стават.

Всичко ще бъде наред.

Иван Шентов
2023