Последни
Home / Музика / TCH & Mytrip – Brighton Black Coffee
TCH & Mytrip – Brighton Black Coffee

TCH & Mytrip – Brighton Black Coffee

★★★★★✰

TCH & MYTRIP – BRIGHTON BLACK COFFEE
[Tape release by Abandonment label]

Преди седмица излезе нов релийз на един проект, който е наоколо от години и бавно и методично завладява все повече. Говоря за Mytrip – dark ambient/drone проект на Ангел Симитчиев. Причините да споменавам Mytrip на първо място в едно сплит издание не са случайни, както изглежда няма случаен ход и в развитието на Mytrip.

Разликата между този и други български ambient/noise/experimental проекти е, че Mytrip надскача ограниченията, на които са обречени повечето такива начинания. Ангел С. успява да реализира идеите си, да издава сравнително редовно, и най-вече да свири на живо, което е в сериозен контраст с много други артисти, чиито проекти – макар понякога доста добри – рядко напускат детската стая.

За щастие това не се случва на Mytrip и в този дух се готви ново турне през април.

TCH & Mytrip - Brighton Black Coffee -coverПоемам риска да избързам с това ревю като го правя още преди да държа касетата в ръцете си. Също така трябва да призная, че имам причина да очаквам това издание от известно време, поради прозаичния факт, че е намесено егото ми: третото парче – Island – е преработка на „Острови“ на КПД-0. Така че имам пред себе си първата пиеса – колаборация между Tim C Holehouse и Mytrip, записана на живо в Брайтън, и Island. Това, което е в средата – парчето на TCH – Sofia, засега остава извън ревюто. Така или иначе това представяне е посветено в по-голямата си част на българското участие (а то е преобладаващо, ако вземем предвид, че изданието е на български лейбъл), така че всичко май е наред.

И за да бъде това ревю истинско ревю – започвам с разходка по материала:

1. TCH & Mytrip – Live @ Brighton (03​/​04​/​14) е 20+ минутна ambient пиеса, записана на живо с много добро качество. Атмосферичен звуков пейзаж и пестеливи китарни включвания в началото, които градират по естествен и изпълващ начин от тихи мелодични текстури до всепоглъщащ drone. От няколко дни слушам това на repeat и всичко е наред. Динамиката се е случила чудесно и тези 20 минути „влизат“ без усилие в звуковия фон на вътрешния кръг.

2. TCH – Sofia е парче, което все още не съм слушал, и за което засега не мога да кажа нищо. Този и следващият номер от Brighton Black Coffee ще излязат за сваляне/слушане онлайн едва след като ограничения тираж от 22 касети се изчерпа (което вече почти се е случило).

*update: неустоимият ми чар и фактът, че хората ми се връзват на прищевките ми даде възможността да чуя и Sofia на TCH една идея преди очакваното за да мога да представя това издание в пълния му блясък. Очакванията ми се потвърдиха и общото усещане за цялост на Brighton Black Coffee се гради именно върху тази 9 минутна красота. Фина китарна работа, една идея в страни от стандартния подход към ambient-a, която рисува различна картина от асоциации в съзнанието при всяко слушане. Страхотна прелюдия към закриващото парче в албума.

3. За Mytrip – Island ми е една идея по-трудно да съм обективен, защото съм свързан по необратим начин с парчето. Трябва да кажа, че версията, която попада в Brighton Black Coffee е с една и половина (или повече) идеи по-любезна и не толкова harsh, колкото първата която чух. По някакъв начин настоящата, финална версия се вписва много добре в звученето на общата Live пиеса, така че изживяването от слушането ѝ със сигурност печели много от това. Има достатъчно шумотевица и „удар“ за да спечели сърцето ми, което отдавна съм продал на Дявола и апокалиптичния noise. За разлика от първото парче, това е по-подходящо да се слуша на 11 докато съседите повикат полиция.

Ако ти е любопитно какво е останало от оригиналното парче от далечната 2002 г. – ето го тук.

За финални думи оставям преклонението ми пред артистите и лейбълите, които продължават да издават музика на касета. Получавам неприкрита ерекция всеки път когато видя съвременна музика на лента, и за щастие това удоволствие в последните години ми доставят единствено underground и независими музиканти и издатели.

Удоволствие е и аналоговата фотография за обложката, дело на Даниел Дончов (Leaver).

Смърт за поп-културата!

TCH & MYTRIP – BRIGHTON BLACK COFFEE е online в bandcamp, както и на лента от Abandonment Label.

Ревю: Иван Шентов