Последни
Home / Музика / ”SubPop”: аутсайдерите, любовта към музиката и най-влиятелният лейбъл на 90-те
”SubPop”: аутсайдерите, любовта към музиката и най-влиятелният лейбъл на 90-те

”SubPop”: аутсайдерите, любовта към музиката и най-влиятелният лейбъл на 90-те

”SubPop” и грънджът се раждат и живеят заедно. Легендарният лейбъл обаче излиза много извън групите, зад които стои, и се превръща в един от символите на хората, които живеят от и за инди рок енд рола.

Основатели на ”SubPop” са Брус Певит и Джонатън Поунмън, като душата му и със сигурност по-готиният от двамата е Певит – много повече меломан отколкото издател или какъвто и да било друг.

Лейбълът започва в средата на 80-те години на миналия век със списание за американската ъндърграунд сцена – „Subterranean Pop“ – и постепенно се превръща в един от най-влиятелните, а Nirvana донася и комерсиален успех.

Певит разказва, че от деветгодишен дава всичките си пари за музиката, която открива с банди като Creedence, The Beatles, Jackson 5. Тръгвайки по клубовете пък стига до пънка и банди като Talking Heads, Pere Ubu и B-52s.

”Времето преди Nirvana, инди културата на 80-те години бе страхотно време. Имаше страхотни образи. Никой не правеше нищо за пари. Всички просто създаваха изкуство и си прекарваха добре”, споделя Певит.

Първото LP, което пуска Subpop, е компилацията „Sub Pop 100“ с парчета на Sonic Youth, Naked Raygun, Wiper и други. Лейбълът обаче заявява позиция издавайки първите музикални опити на Mudhoney – сингълът „Touch Me I’m Sick“, на Soundgarden – сингълът „Hunted Down“/“Nothing to Say“ и други.

Певит разказва, че е бил убеден, че музиката на Сиатъл ще издуха всичко и така си и става. Последният полъх рок енд рол.

”Бандите и хората в сцената се подкрепяха много. За нас бе голяма тръпка да подкрепяме тези банди и да ги издаваме. Ние трябваше да култивираме наша собствена сцена, но както много музиканти знаят – можеш да създадеш наистина добра музика, но често е трудно да убедиш хората, че трябва да я чуят. И мисля, че “SubPop” свърши много добра работа, като показа на света, че тази музика бе наистина специална”, казва Певит пред Glide Magazine.

През ноември 1988 Sub Pop издава и „Love Buzz“ – дебютният сингъл на бандата от Абърдийн, Вашингтон, Nirvana. Първият договор на Nirvana – виж тук.

the-sub-pop-rosta-18th-march-19891

”Кърт наистина уважаваше и ценеше много аутсайдърската музика – банди като Vaselines от Шотландия. И двамата имахме силна страст да споделяме готина музика с хората”, споделя Певит.

След успеха на грънджа обаче Nirvana и други сиатълски банди напускат лейбъла, за да се присъединят към мейджър компании.

На този етап се появяват и търкания между Певит и Поунмън, тъй като вторият иска лейбълът да се разрасне и да изкарва повече пари. Така през 1995 година Warner Music Group купува 59% от компанията. Година по-късно Певит напуска и двамата не си говорят в продължение на седем години.

Според Певит най-значимите банди, излезли от лейбъла, са The U-Men, Green River, Mudhoney, The Blackouts, The Wipers, Neo Boys, The Pointed Sticks, D.O.A. и The Subhumans.

“SubPop” продължава да издава музика и до днес, като стои зад групи като The Afghan Whigs, Fleet Foxes, Beach House и много други.

”Бизнесът сега е много, много различен”, казва Певит.

За съжаление.