Последни
Home / Кошче / Sofia Underground 2016: Вътрешни конфликти
Sofia Underground 2016: Вътрешни конфликти

Sofia Underground 2016: Вътрешни конфликти

Международният фестивал за пърформанс арт Sofia Underground, който се провежда у нас от края на 90-те години, се задава със своето дванадесето издание в периода 19-24 април 2016. Основна локация, за втора поредна година, е неконвенционалното подземно пространство на електро-контролната зала на Националния дворец на културата.

Двете думи, формиращи темата на Sofia Underground през 2016 – Вътрешни конфликти – обединяват съдържателно повечето от темите на предишните издания на фестивала. Като провокация, насочена към артистичното въображение, целта на избраната тема е да предизвика интелектуално разследване на причините, определящи състоянието на вътрешен конфликт у човека, както и взирането във „вътрешното аз“ на отделния човек, като основна причина и част от настъпващата „нова епоха“.

Изкуството на живото действие – пърформансът, позволява израза на онова иманентно заложено у човека средство, чрез което той успява да разследва своите табута, да преконфигурира границите на личното и социалното, да деконструира предразсъдъците си и да критикува статуквото и сам себе си. Изданието на фестивала тази година търси да покаже именно тези изразни възможности на пърформанса.


Някои акценти в програмата:

• пърформативна разходка из музей с Оля Сосновская от Минск;

• аудио-визуални интеракции с ескперименталното трио от Рим interference;

• младата Гееске Янсен (Германия) в процес на вътрешен конфилкт със собственото си тяло;

Гееске Янсен
• въпросът за половата идентичност с активистите Art[]Gender[]Art от Хелзинки;

• въпросите за вътрешно и външно в реалния и дигиталния свят с Роналд Бал от Ротердам;

• гръцко-испанската оперна певица от Лондон Лия Иккос;

Лиа Икос
• италианката от Берлин Даниела Маркоци за липсата на човешки права;

Даниела Маркоци

• опит за извинение на Франсис Кай от Дъблин;

• опит за дезинтеграция на визуалното в несъзнаваното на Марсел Шпарман от Ваймар;

• парти с техно легендата от Варшава Яцек Сенкиевич;

• както и изпълнения на български артисти като пърформанс арт ветеранът Орлин Дворянов, арх. Ясен Марков, Георги Ямалиев и Нино Гомез, RoboКnob, Иван Ямалиев, Продан Марков и още много други млади и утвърдени автори.

Програмата е разделена в три блока: Higher Ground (откриваща подгряваща програма), Underground (основна фестивална програма), Overground (постпорограма), като случванията са разпределени в пространствата на Националния дворец на културата, Музей „Земята и хората“, НГ/САМСИ, Център за култура и дебат „Червената къща“, също Switch Bar и открити градски пространства в София.


„Да бъдеш или да не бъдеш…“
„Не, благодаря!“ >#< „Да, приемам!“

Противоречия и амбивалентни ситуации в живота на всеки се появяват ежедневно. Изправени пред необходимостта от вземането на решения или разрешаването на свързани с живота ни дилеми, често дори без да осъзнаваме тяхната важност, наше естествено задължение все пак остават правилните избори, особено ако искаме да продължим адекватно съществуването си на тази планета. Обслужването на чужди цели обаче у толкова много хора е така дълбоко конструктиво програмирано, че несъзнателно и машинално те поемат ход след ход, превръщайки занемаряването на личната си разсъдливост в свой навик. Изкуството, и в частност пърформанс арта, от своя страна позволява израза на онова иманентно заложено у човека средство, чрез което той успява да разследва своите табута, да преконфигурира границите на личното и социалното, да деконструира предразсъдъците си и да критикува статуквото и сам себе си.

Двете думи, формиращи темата на фестивала през 2016 – „Вътрешни конфликти“, обединяват съдържателно повечето от темите на предишните издания на Sofia Underground. Като провокация, насочена към артистичното въображение, целта на избраната тема е да предизвика интелектуално разследване на причините, обусляващи състоянието на вътрешен конфликт у човека, както и взирането във „вътрешното аз“ и самия индивид, като основна причина и част от настъпващата „нова епоха“.

Поведението на голяма част от човешкото общество все повече е обуславяно от апатията, а след това насочвано през опитите за бягство. Бягство от страха да вземеш „грешното“ решение, като просто не взимаш такова. Бягство от перспективата от нещо ново, като просто си останеш при старомодното. Бягство от бремето на отговорността, бягство от стреса на действието. Бягство от реалността. Бягство от бъдещето. Даже причините за настъпващите военни конфликти и срив в системата се крият в „обикновенния“ човек, който остава бездеен и непокътнат, когато трябва да реагира.

Да бъдеш „промяната, която искаш да видиш в света“ е постоянен вътрешен конфликт. Защото, за да предприеме „правилното“ действие, всеки трябва да се бори със собствената си съвест. И понякога това е трудно за понасяне. Затова промените се случват трудно. Защото случването им не идва от върха на пирамидата, а трябва да дойде от основата й, от всеки човек индивидуално. Само вглеждайки се в себе си, ще намерим причините за настоящото състояние на своето съществуване. И само променяйки себе си, можем да променим света към по-добро.

За повече информация: http://sofiaunderground.com