Последни
Home / Кино / Биографията на един бездомен човек
Биографията на един бездомен човек

Биографията на един бездомен човек

Зад всеки бездомен се крие тежка драма, социален бунт или просто „така се получи“. Може да е въпрос на избор, но много по-често липса на избор.

„Животът на Стюърт: Поглед назад“ (STUART: A LIFE BACKWARDS) от 2007 година е социална трагикомедия в най-добрите традиции на британското кино, които датират най-малкото от „Made in Britain“ (1982).

Признавам, че пих много, но не мога да спра да мисля за …

Александър (Бенедикт Къмбърбач) работи в социален център в Кеймбридж, където среща Стюърт Шортър (Том Харди). И понеже в него има нещо, което го кара да пише, се захваща с първата биография на един бездомен човек. Разказана отзад напред. Режисьорът Дейвид Атууд не крещи на никого в лицето, а само представя една история. С много смях и сълзи.

Стюърт е ментално и физически нестабилен, социопат, наркоман, алкохолик и уличен разказвач, а Александър е „шибан лигав педал от средната класа“, но между тях възниква странно приятелство, в което и двамата се разкриват и намират.

Няма да повярваш колкото трудно понякога е да умреш

Стюърт е обиколил повечето изправителни домове и затвори във Великобритания, като е започнал пътешествието си още на 12 години. Вече 20 години живее по улиците и общинските жилища, но как е започнало всичко. Сбъркано семейство, детски травми, болести, институционален провал и насилие. Много хора минават през тях, но не всички завършват като Стюърт. Знае го и самият той.

С колко бучки захар?

С колкото имаш

Стюърт и Алексансдър се сближават, след като започват кампания за освобождаването на двама техни приятели – социални работници, осъдени заради това, че хора от социалния център са продавали наркотици. Двамата организират куп левашки хепънинги, но в крайна сметка успяват да привлекат общественото внимание. Междувременно Стюърт се отбива от време на време и пред съда, изправен пред поредната си присъда. Основно обаче воюва с „враговете в главата си“.

Филмът е екранизация по едноименната книга на журналиста Александър Мастърс, в която разказва историята на приятеля си Стюърт Шортър (1968-2002 г.)