Последни
Home / Литература / Стефан Икога е победителят на София Поетики
Стефан Икога е победителят на София Поетики
Снимка: Заря Божкова

Стефан Икога е победителят на София Поетики

Големият, буквално и преносно, Стефан Икога спечели десетото, юбилейно издание на София Поетики и ни дари с краткотрайна, но приятна като внезапна стограмка в работен ден, светлина в душичките. Почти цял месец преди събитието разни арт-типчета смърдяха по Фейсбук в стил „не́ма да хода, щото и т’ва стана́ чалга“, визирайки любимеца на 17-годишните и победител на миналогодишните Поетики Илиян Любомиров, познат и като Августин Господинов.

Всичко това, обаче, не е важно! Важното е, че Стефан Икога спечели София Поетики това е яко, защото пичът пише както си иска за каквото си иска, без да е тъп. И за да не кажеш после, че не сме те предупредили – виж малко негови неща, които пуснахме в навечерието на внезапно сполетялата го литературна слава.

Стефан Икога сигурно се казва така, защото не си харесва името, но и така е добре, защото определено има какво да каже. А и да няма, го прави добре. Другата му добра черта е, че не се крие, че пуши козче. Стефан Икога още си няма издадена книга, но сигурно и да има, пак ще си чете стихотворенията от телефона.

На тазгодишните Поетики се изявиха още Светозар Георгиев, Иван Димитров, Бистра Величкова, Надежда Искрова, Манол Глишев, Росен Карамфилов, Айше Рубева, Петър Чухов, Благовеста Пугьова, Тома Марков, Радослав Чичев, Рене Карабаш, Стефан Иванов (задочно), Константин Трендафилов, Димана Йорданова, миналогодишният победител Августин Господинов и Георги Белоречки.

Имаше и музика – Comasummer и едни други.

Излишно е да споменаваме, че това е по-смислената новина в литературния живот на София, защото Стефан Икога ще е млад още няколко години, изглежда достатъчно нахален и пише достатъчно интересно, докато всичко останало прашасва и се дави в претенции. От lunаtic.bg му пожелаваме да не му е много лошо като изтрезнее и да напише още готини текстове. И да издаде книга, за да не му е неудобно пред всички останали знайни и незнайни софийски поети, които вече имат по две.