Последни
Home / Музика / Smallman или стойността на едно пътуване
Smallman или стойността на едно пътуване

Smallman или стойността на едно пътуване

Smallman EnvisionЧовек е мяра за всички неща”- Протагор.

Това беше първото нещо, което се появи в съзнанието ми след първия ми допир със Smallman. Тогава не съм предполагал за размера на делата на тази банда. Географски разположени – високо в хетеросферата.

Идва времето от годината, когато всякакви националналистически организации се пробуждат и създават най-различни събития, които да възвърнат у хората вярата и любовта им към родината. Е, да, но за мен едно от най-големите общонационални събития е „пътуването” със Smallman. Така именно вокалистът на групата нарича последното им творческо отроче – албумът им „Envision“. Това пътуване, което не важи само за последния им албум, е един прекрасен израз на силата закодирана в песента. Песента е посланието на човека към всевишния, към „оня” свят, към всяка трансцедентна сила извън битието на човек.

Песента на Smallman е пътуването и изминаването до тази сила. Музиката на групата е като украсена от ниска трева пътека, по която танцуват самодиви. Тя те връща в „Мъжките времена” и „Сватбите”, за които Хайтов разказва. Рисува пред теб Антимовския хан и цялата златна Добруджа завещана преди това от Йовков. Тя е най-интелигентният български дух, витаещ навсякъде по нощния небосклон в безоблачна нощ. Повечето от текстовете на групата са на английски, но това не ги прави по-малко специални за всеки българин, защото езикът на думите е препятствие за този, който вижда с очите, а не с душата.

Не искам да бъда разбран погрешно, сякаш Smallman е група само и единствено за българи. Разбира се, че не, но за мен всеки българин би усетил по-различно музиката им със всяка своя монада.

Различната перспектива, украсена със смирен поглед нагоре и лек полъх на вятър, прави музикалната стойност на групата много по-широка и удивляваща. Единението с природата е все по-възможно, а достигането на хармония е само част от пътуването Smallman. Референциите към други български музикални проекти (Исихия, Кайно Йесно Слонце, Ирфан) е само част от пъстротата на творчеството на групата.

А целият им последен албум е надраснал абсолютно всичко, случващо се наоколо. Откриващата албума песен е от този тип песни, които сякаш винаги са били някъде в теб и някой ги е открил и пресъздал по негов начин. Може би така се създават шедьоври. В целия албум се открива магията на Родопите, там където е била записана по-голямата част от него.

Каквото и да бъде казано за Smallman ще бъде недостатъчно, защото самият аз разчитам музиката по свой собствен, абсолютно необективен, начин. Рамките на езика не позволяват да се пресъздаде цялата красота на творчеството им. Аз го нарекох пътуване към високото.

Светомир Костов