Последни
Home / Музика / Slowdive на раздяла: „Souvlaki“
Slowdive на раздяла: „Souvlaki“

Slowdive на раздяла: „Souvlaki“

“You know I am your dagger / You know I am your wound / I thought I heard you whisper / It happens all the time.”

„Souvlaki“ на Slowdive e един от най-великите shoegaze aлбуми на всички времена, колкото и безсмислени да са подобни категории.

Като лебед по течението река.

Поп мелодии, облечени в много китари и преплитащи се вокали. Нежност, агресия, носталгия, отчаяниe и емоционални отломки като думи.

Всяка песен е история.

„Souvlaki“ излиза през май 1993 година и отразява раздялата и химията между Рейчъл Госуел (Rachel Goswell) и Нийл Халстед (Neil Halstead).

“Forty days and I miss you
I’m so high that I lost my mind”

За отношенията им се знае малко – приятели са от деца, после стават интимни, след което малко преди „Souvlaki“ се разделят, а след няколко години Рейчъл се омъжва за друг.

neil-rachel-slowdive

Бандата влиза в студио емоционално нестабилна заради разлъката на Нийл и Рейчъл, несигурна и сломена от лоши медийни критики.

По това време китаристът на Manic Street Preachers Ричи Едуардс споделя, че “we will always hate Slowdive more than we hate Adolf Hitler”.

Slowdive са били обсебени от желание да записват с Брайън Ино и го канят за продуцент. Той им казва, че харесва музиката им и е готов да работи с тях, но не като продуцент, а като съмишленик и съавтор.

По време на записите Нийл Халстед се оттегля в изолация в някаква колиба е селските уелски дебри, откъдето се завръща с нови парчета, които стават сърцето на албума.

“It’s so lonely in this place,
so cold I don’t believe
and theres no one knows my name

По-късно той разказва, че записите на албума са „едно от най-сюрреалистичните, надрусани преживявания в живота ми“.

„Souvlaki“ обаче не постига голям комерсиален успех. Melody Maker го определя като „бездушна празнота“.

Slowdive са кръстени по едноименната песен на Siouxsie and the Banshees и свирят заедно от тийнейджъри. Бандата се разпада след три албума „Just for a Day“, „Souvlaki“ и „Pygmalion“. През 1995 година Рейчъл Госуел и Нийл Халстед правят нова група – Mojave 3 , която обаче се движи около кънтри-фолка.

Slowdive се събират отново през 2014 година и готвят нов албум.

v600_slowdive-souvlaki