Последни
Home / Uncategorized / Сузи и ягодовото момиче
Сузи и ягодовото момиче

Сузи и ягодовото момиче

Емблематичното парче „Christine“ на Siouxsie and the Banshees разказва историята на американката Кристин „Крис“ Костнър Сайзмор, която страда от дисоциативно личностно разтройство и се превръща в една от първите икони на борбата срещу стигмата към психичните заболявания.

Парчето е написано от Сузи Сю и басистът и основен композитор на групата Стивън Севърин. То излиза през 1980 година като втори сингъл от третия и най-успешен албум на бандата „Kaleidoscope“.

Той е крайъгълен за групата, тъй като е първият с участието на легендарния китарист Джон Александър Макгиък, известен и с работата си за Мagazine, Visage и Public Image Ltd, и барабанистът Питър Кларк (Бъджи).

Текстът е вдъхновен от Кристин „Крис“ Костнър Сайзмор. Нейната история е описана от психиатрите й Корбетт Тигпен и Харви Клекли в книгата „The Three Faces of Eve“. Тя е издадена още през 50-те години на миналия век, но тогава самоличността на Кристин не е разкрита. През 70-те години тя самата се разкрива публично.

През 1957 година излиза и едноименният филм с участието на Джоан Удуърд в главната роля, която получава Оскар за превъплъщението си в образа на Крис.

Басистът Стивън Севърин научава историята й от вестникарска статия, след което започва да се интересува от случая и се вдъхновява за текста.

Според психиатъра Тигпен Кристин е развила раздвоение на личността, след като като малко дете е станала свидетел на ужасяващ инцидент, довел до смъртта на двама души.

Две от общо 22-те й самоличности – Strawberry Girl и Banana Split Lady, се споменават и в текста. Тези имена са измислени от децата й, които са ги използвали за различните хора в нея.

Трите й основни личности са били познати като Eve White, Eve Black и Jane.

„Не знаете колко е прекрасно да лягате и да знаете, че на следващия ден ще се събудите именно вие“, казва Сайзмор в интервю за The New York Post през 1975 г.

Въпреки проблемите й тя живее пълноценен живот, като защитник на психичното здраве и художник. Умира на 89 години.

Кавъри на парчето правят Red Hot Chili Peppers и Simple Minds.

She tries not to shatter, Kaleidoscope style
Personality changes behind her red smile
Every new problem brings a stranger inside
Helplessly forcing one more new disguise

Christine – the strawberry girl
Christine – banana split lady

Singing sweet savages lost in our world
This big-eyed girl sees her faces unfurl
Now she’s in purple now she’s a turtle
Disintegrating

Christine – the strawberry girl
Christine – sees her faces unfurl

Now she’s in purple, now she’s a turtle

Christine (2x)

Christine – the strawberry girl
Christine – sees her faces unfurl

Christine (4x)

22 faces’
Disintegrating