Последни
Home / Музика / Отиде си Саймън Кокс от Silver Apples
Отиде си Саймън Кокс от Silver Apples

Отиде си Саймън Кокс от Silver Apples

Саймън Кокс (Simeon Coxe), пионер в електронната музика и основател на Silver Apples, е починал на 82-годишна възраст на 8 септември 2020, се казва в доклад на AL.com, цитиран от Treble и Pitchfork.

Кокс, заедно с Дани Тейлър (Danny Taylor) основават Overland Stage Electric Band в Ню Йорк през 60-те години на 20-ти век. Още тогава Саймън експериментира с осцилатори и електронни инструменти, което обаче не се харесва на останалите членове. В крайна сметка им писва до степен, че всички напускат групата, оставяйки само двамата членове.

Те обаче не се отказват, а продължават под името Silver Apples. Сложният за времето си сетъп набъбва до цели девет самоделни осцилатора, както и цял набор от ефекти, телеграфни превключватели, уа педали и множество други елементи. Интересен факт е, че Саймън Кокс така и не се научава да свири на традиционно пиано, но вместо това открива собствен творчески процес, който проправя бъдещето на електронната музика.

Музиката на Silver Apples е повлияла на широк кръг изпълнители, от Suicide до White Noise, Portishead до Broadcast. Групата обаче е принудена да се разпадне през 1970 г., след като Pan Am съди групата и техния лейбъл Kapp за изобразяването на групата в пилотската кабина на самолет Pan Am на тяхна обложка. Задната корица представлява катастрофирал, разрушен самолет.

През следващите години Кокс работи като репортер и продуцент за телевизия WKRG в Мобайл, Алабама, по-късно съживява Silver Apples през 90-те с нов състав, с участието на Сиан Хокинс в албумите Beacon (1997) и Decatur (1998). По-късно Кокс отново се събира с Тейлър и работят заедно до смъртта на Тейлър през 2005 г. Кокс продължава да прави музика като Silver Apples, използвайки семпли от барабаните на Тейлър във всички следващи творби.