Последни
Home / Музика / Shai Hulud, Mental Architects & Them Frequencies
Shai Hulud, Mental Architects & Them Frequencies

Shai Hulud, Mental Architects & Them Frequencies

12: 23
27 април 2016 г.

Няколко реда за концерта на Shai Hulud, Mental Architects и Them Frequencies снощи. Не ме мързи да изпиша и трите имена от афиша, защото иначе би било сериозно подценяване. През последните години концепцията за хедлайнери и подгряващи групи среща сериозен отпор в главата ми… и 12 часа след случилото се в малката зала на Mixtape вече май имам отговор защо това е така. Нивото на местните банди, често лишени от адекватен контекст и сцена в София, вече е завидно високо и границата между „нашите“ и „американците“ (или каквато и да е националността или пощенският код на съответната гостуваща банда) приятно се размива. За това този репорт е посветен на всички участници, по ред на появяването им.

Публиката

Посетителите на концерти от този тип всъщност са всичко друго, но не и публика в тесния смисъл на тази дума. Ако се отдалеча достатъчно, за да погледна общия план, виждам всички тези хора по-скоро като участници. В действителност, това са по-скоро приятели. Моите или твоите приятели, потенциални приятели, хора с които си кимваш без да знаеш как се казват, защото се засичате на всички концерти, хора с които си приятел във Фейсбук точно защото се знаете от сцената.

Shai Hulud FTK031
Тази вечер B-Side изглежда приятно пълен, но все още има предостатъчно въздух. В пространството между хората виждам всички онези, които биха могли да са тук, но ги няма. Не знам защо. Просто имам чувството, че някакви хора липсват. Че някакви хора са си останали пред монитора в къщи или си допиват пиенето в някоя кръчма, вместо да са тук.

Може би преди 10-15 години която и да е гостуваща група пръскаше който и да е клуб, а напоследък е OK да пропуснеш любимата си банда, защото вече си я гледал миналата година. И това като че ли е в реда на нещата, а в случая най-вероятно говори подранилата криза на средната възраст.

Them Frequencies

Them Frequencies

Them Frequencies, Снимка: Георги Челебиев

Стоя статичен от лявата страна на сцената докато Them Frequencies започват сета си. Първата линия е малко пуста, хората са предпазливи и поемат призивите на Стоимен да се приближат едва към края. Супер стегнати десетина песни, без ала-балаThem Frequencies натискат на няколко фронта от години и резултатите са видими – интересна и жива банда с готин авторски материал, цепят на живо и са все по-убедителни.

Mental Architects

Mental Architects

Mental Architects, Снимка: Георги Челебиев

Нещата се оживяват малко на следващия номер в програмата – и как иначе: Mental не са свирили в София от поне три години, но за сметка на това наскоро завършиха записите за нов албум, който май е ебаси доброто нещо! Новите парчета са ударни, интересни, динамични… свежи (виж кратко видео от сета им, пуснато от самите Shаi Huludтук). Все още колективно изпитваме затруднения да уцелим къде точно да ръкопляскаме, но определено еуфорията се усеща във въздуха! Go!

Shai Hulud

Shai Hulud

Shai Hulud, Снимка: Георги Челебиев

Ако трябва да съм 100% честен Shai Hulud не са моята банда и не успяха да станат въпреки, че им дадох още един опит в седмиците преди концерта. Определено обаче разбирам защо доста хора ги харесват, а и тематиката в парчетата ме докосва по неприличен начин.

На живо бандата е много приятна изненада, с доста по-олдскул звучене, отколкото очаквах. В крайна сметка шоуто се получи супер и останалите 100 човека в залата май си прекараха добре. Силни и смислени послания, енергичен и стабилно изсвирен хардкор. Адекватни включвания между песните (виж тук) и чиста, неподправена мизантропия, но не от шизоидния, изолиращ и празен хейтърски тип, а по-скоро сам-срещу- света и надъхваща за действие.

For The Kids Booking 

For The KidsНа последно място в репортажа, но в никакъв случай по значение, са именно организаторите на всичко това. FTK031, или 31-вото шоу на един от най-активните и адекватни буукинг колективи в София, за мен беше пълен успех. Качествено шоу и добра организация без много тупане в гърдите.

Тези момчета сбъдват мечтите си и правят щастливи и своите приятели. Специално на този концерт отделиха от времето, любовта и парите си, за да помогнат и на близък човек с тежък здравословен проблем – нещо, за което е редно да спомена и местните банди (които свириха без хонорар и отделиха от продажбите на мърч), както и всички, които посетиха шоуто.

Снимки: Георги Челебиев
Текст: Иван Шентов