Последни
Home / Музика / Serj Tankian и новата му песен „Artsakh“ в подкрепа на хората от Нагорни Карабах

Serj Tankian и новата му песен „Artsakh“ в подкрепа на хората от Нагорни Карабах

Фронтменът на „System of a DownSerj Tankian толкова се е развълнувал от издръжливостта на арменските бойци в Нагорни Карабах (регион в бившата Съветска Република Азербайджан, съседна на Армения) по време на четиридневната война през април, че решава да запише сърцераздирателната политическа фолк песен „Artsakh“ от уважение към тях. Песента изразява подкрепа за народа на „Artsakh“ – арменското название на региона – и протестира срещу това, което според него е „азерска агресия“.

„Тези хора живеят по тези земи от хиляди години. Въпреки борабата си, невероятна красота е изписана на техните чела. Капризното присвояване на земите им от империята на Сталин ги постави под азербайджанско господство. Те спечелиха независимостта си и през последните двадесет и повече години живеят в просперитет. Не вярвам във войните и границите, но дълбоко вярвам в свободата на самоопределяне и животът без потисничество. Затова е време светът да ги признае като Република Арцах (Нагорни Карабах).“

Автономната област обявява независимост през 1991 г., но не е призната от международната общност. Насилието избухна в региона на 2-ри април, което накара президента на Азербайджан Илхам Алиев да призове за „незабавно и безусловно изтегляне на арменските войски от нашите територии“, според „The Washington Post“. След като ситуацията се влоши, азербайджанските войски се опитаха да поемат контрола в региона. Статията съобщава за множество смъртни случаи, каквито не е имало в региона от войната през 1994 г. Прекратяването на огъня бе обявено на 5-ти април. Руският президент Путин изрази своята подкрепа за примирието, според „Armenia Now“.

„Това е безумна провокация. Тези земи принадлежат на тези хора от сътворяването на света, от незапомнени времена, децата извират от реките, а поколенията се раждат от планините. Националноосвободителната борба е заложена в характера им, в лицето им пред света, ако щете. Те ще продължават с опитите да се възцари мир. В крайна сметка ние ще победим, чрез културата си и всички красиви неща.“ – заяви Serj Tankian пред „Rolling Stone“.

Tankian засне и видео за песента:

Текстът на“Artsakh“, английски превод:

We’ve always lived on these lands,

Reaped and harvested these fields,

Generations sprung from your rivers,

Children born from your mountains,

The public mask of tradition,

The struggle for liberation or death,

The enemy’s gaze at your terrain,

Our smiles at your bosom,

At your bottomless will.

We’re going to sing with our fists

With the tricolor flag of justice,

Humanitarian love of peace

With the holy blessing of a child’s face,

We are going to prevail with culture

We are going to prevail with culture

We are going to prevail by being Armenian.

Източник: rollingstone.com