Последни
Home / Музика / Rubatong в София
Rubatong в София

Rubatong в София

Холандската супергрупа Rubatong с концерт в Първо студио на БНР по покана на Alarma Punk Jazz. 

Rubatong е квартет, в който блусът, пънкът, съвременната импровизирана музика и по-неконвенционалните форми в джаза съжителстват съвсем хармонично с мистично-медитативно-параноично-театрална атмосфера.

Rubatong
Групата е създадена преди 8 години в Амстердам от легендите (всеки в собствения си жанр) Люк Екс (акустичен бас), Хан Бурс (вокали, текстове) и Рене ван Барневелд (китара). А четвъртият елемент, който дооформя състава и му придава съвсем вече уникално звучене, е Татяна Колева (вибрафон), един от най-уважаваните и световнопризнати български перкусионисти, създател на Amsterdam Marimba Weekend и носител на редица международни отличия, сред които и „Музикант на годината“ на БНР за 2009.

Така в Rubatong се срещат няколко традиции, дори няколко изкуства – авангардна поезия, класическа музика, пърформанс, фрий джаз, импро-пънк, блус, че дори и метъл хип-хоп в бекграунда (да не забравяме, че Рене ван Барневелд е китарист на Urban Dance Squad, холандския еквивалент на Rage Against The Machine).

Името на фронтмена-основател Хан Бурс се свързва с групи като Encore Plus Grande, Ex Orkest, The Ex,Ornament & Crime Arkhestra, Palinckx

А басистът Люк Екс (Luc Ex), както името подсеща, е не само единственият постоянен басист, който легендарните импро-пънкари The Ex някога са имали (от 1983 до 2002, след това, та до ден-днешен, те продължават с две баритонови китари и без бас), но и една от най-сериозните фигури в европейския фрий джаз и въобще в импровизираната музика на Стария континент – основател, съосновател и член на редица групи – 4Walls, Roof, Speeq, Naked Wolf, свирил буквално с всички големи на епохата – от Том Кора, Фил Минтън,Тони Бък, Сидсел Ендресен и Хамид Дрейк до ICP Orchestra, Sonic Youth, Отомо Йошихиде и Кристиян Фенез. В София Rubatong идват с младия китарист Тайс Елзинга, ученик на Рене ван Барневелд. Концертът е първи за България и единствена балканска дата на това турне.

Вижте Rubatong на живо в Първо студио на БНР, тази неделя – 17 април 2016 г, 22:00 ч. Повече за концерта – тук. 

Автор: Цветан Цветанов
Източник: БНР
Снимка: Ариел Монти