Последни
Home / Музика / 2/3 gig report: Rocket Psyence Fest 2016
2/3 gig report: Rocket Psyence Fest 2016

2/3 gig report: Rocket Psyence Fest 2016

След няколко седмици на ентусиазирано очакване дойде ред на петък 13-ти. В календара на Lunatic.bg тази дата бе чинно отбелязана, като начало на един леко психарски уикенд, в който не липсваха интересни събития. За пореден път в няколко дни се събраха интересни концерти, между които промото на албума на Анимационерите, Юджийн Чадборн & Шрьодер под крилото на Alarma, добър метъл концерт и даже едно дарк парти. Сигурно пропускам някой… моят избор беше Rocket Psyence.

Всъщност 2/3 от Rocket Psyence Fest 2016

Rocket Night – 13 май

Пилотната вечер тръгва малко тегаво, но може би и космосът е доста крив в петък вечер, при това петък 13-ти. Нещо като двучасово закъснение поизнервя леко обстановката, но пък пиещите хора са повече от доволни и пред столичния Микстейп 5 си става доволна никотиново-бирена суматоха. Съвпадението с промото на Анимационерите в Side-A дава възможност за необичайни срещи с познати лица, а някои правят истински gig-crawl и са и на двете места. Македонците от The John, които трябва да открият вечерта, пристигат късно и изчакваме един саундчек и едни пици.

The John
Когато най-накрая излизат на сцената и концертът започва – всичко е наред. The John & Space Rebel Gang са супер свежи на живо. Музиката им е завладяващ straight-up рокендрол, и присъстивето на сцената е на ниво. Известно време се възхищавам на гъзарското винтидж Eko на басиста. Много енергия и мръсен звук, въобще The John са свежа банда и заслужават внимание.

След тях започва нова одисея със започването на Doesn’t Frogs. Тук вече има и някакви по-осезаеми технически проблеми, защото сета започва с някакъв незнаен (кофти) шум, който от време на време се намесва и след това. Въпреки това момчетата са със супер енергия – трябва да се признае, че Doesn’t Frogs изглеждат супер на сцената и са от малкото банди, на които наистина им личи, че се разцепват от кеф на това, което правят.

Doesn't Frogs
Въпреки проблемите със звука бандата прави енергично шоу и доста народ в публиката танцува и се клати неадекватно под звуците на изтрещелия им нойз-поп.

Някъде в края на изпълнението на Doesn’t Frogs батериите ми падат и решавам, че Psychedelic Trips to Death ще свирят без мен тази вечер.

2 от 3 все пак не е толкова зле.

Psyence Night – 14 май

Небесата са се изяснили и ракетата излита почти навреме във втората фестивална вечер. Започват The Black Swells, които съм гледал вече 4-5 пъти. Май всеки път им се получава все по-добре! Звукът тази вечер е супер и бандата разцепва както си знае.

Леко психарски и гаражен рокендрол с леки сърф звуци и много fuzz, The Black Swells не са точно моят стил, но ме изкефиха супер много и за пореден път доказаха, че каквото правят го правят доста добре и като цяло са ебати читавата банда. Тук е мястото да кажа, че басистът им е супер – малко местни банди имат такъв звук и атака в ниския регистър. Евала.

The Black Swells
Следващият номер за вечерта са самите Comasummer – с гост Хорхе (Sativa) на баса. Бандата е доста добре загряла за предстоящото им турне с Whereswilder и енергията е на ниво. Дълъг сет, който разхожда по материала от Out of The Sun, но се чуват и интересни нови включвания. Comasummer са от бандите, които си заслужава да гледаш редовно именно заради това – успяват винаги да надградят звука си и да покажат още по-добра страна от музиката си. Е, сега бандата е в топ форма и им пожелаваме успех на първото им турне!

Хорхе тази вечер е рожденник, което май помага на настроението на сцената. Въпреки това петимата от Comasummer си държат на своето и демонстрират от класическото си вглъбено свирене с много енергия и пластове от звук.

След сета им си бия камшика преждевременно за поредна вечер. Изобщо гръцкото участие на Rocket Psyence Fest въобще не го отразих, за което сигурно ще се хапя след известно време, но карай…

Развитие на местната психонавтика circa 2016 ►

Rocket Psyence Fest 2016
За една година Rocket Psyence прерастна от един концерт на едни млади банди (виж какво сме писали за Rocket Psyence Night през 2015 г. – тук) в цяло движение и двудневен фестивал. Първото му издание според мен премина повече от успешно и лесно ще забравим техническите фалове и закъснения за сметка на готината енергия и ентусиазъм на момчетата от Comasummer и Doesn’t Frogs – или иначе казано – Rocket Psyence!

Безспорно тези банди показаха, че работят здраво и сериозно и са напълно отдадени на музиката, сцената и неподправеното желание да го направиш сам! Заедно бандите са по-силни и усещането за сцена по време на тези два фестивални дни беше едно от по-добрите попадения.

Продължаваме да следим активно за всичко, което правят тези момчета, които показаха още веднъж, че са сред по-интересните независими артисти в София.

Текст & снимки: Иван Шентов