Последни
Home / Музика / Легендарният китарист на Manic Street Preachers, който изчезна
Легендарният китарист на Manic Street Preachers, който изчезна

Легендарният китарист на Manic Street Preachers, който изчезна

Manic Street Preachers не са същата група без Ричи Едуардс. Китаристът, участвал за последно в записите на „Holy Bible“ (1994), изчезна безследно на 1 февруари 1995 година, когато бе едва на 27 години.

Официално е обявен за мъртъв през 2008 година, но легендата му продължава. През годините неведнъж фенове на бандата твърдят, че са го виждали на различни места.

Трупът му така и не е намерен.

Първоначално завършилият политическа история Ричи Едуардс е шофьор и роуди на бандата, но впоследствие се асоциира към групата.

Ричи не е най-талантливият китарист, но оформя рок енд рол имиджа на Manic Street Preachers с не една глупост. Освен това е основен текстописец и прави саунда и дизайна на бандата. Албумът „Journal for Plague Lover“ от 2009 година също е с негови текстове.

Една от най-запомнящите се истории около него е от интервю за NME през 1991 година. Тогава той отговаря на въпрос за автентичността на групата, издълбавайки в ръката си с бръснарско ножче „4 Real“.

Едуардс страдал от жестоки депресии.

„Стигаш до точка, в която вече не можеш да действаш като човешко същество – не можеш да станеш от леглото, да си направиш кафе ….“, споделя той.

Често се е наранявал, гасейки фасове в тялото си и прорязвайки плътта си.

„Като се прорежа, се чувствам толкова по-добре. Всички малки неща, които ме притесняват, изведнъж изглеждат толкова тривиални“.

Последният концерт на Manic Street Preachers с Едуардс е на 21 декември 1994 година в лондонската зала „Астория“, който остава в историята с решението на китариста да изпочупи всичко, което може.

Той изчезва на 1 февруари 1995 година. Toгава заедно с певеца на групата Джеймс Дийн Брадфилд Едуардс е трябвало да пътува за САЩ на промоционално турне, но така и не заминава.

През годините има хора, които твърдят, че са го виждали на различни места – в супермаркет в Гоа, на Канарските острови и на други места. Мнозина го определят като Елвис на инди рок енд рола заради конспирациите след изчезването му.

Има и специален сайт, който „следи“ Ричи Едуардс след изчезването му – http://www.richeyedwards.net/.

Освен към музиката, Едуардс е имал влечение към литературата, като в много от текстовете на групата е вплитал цитати на любимите си писатели, сред които са Албер Камю, Юкио Мишима и Достоевски.

Тази година Manic Street Preachers отбелязват двайстата годишнина на последния албум с участието на Ричи Едуардс – „The Holy Bible“.