Последни
Home / Кино / “Бунтовник в ръжта”: Холдън Колфийлд е мъртъв!
“Бунтовник в ръжта”: Холдън Колфийлд е мъртъв!

“Бунтовник в ръжта”: Холдън Колфийлд е мъртъв!

”Rebel in the Rye” (Бунтовник в ръжта) на Дани Стронг разказва историята на един от най-големите чешити в световната литература Джеръм Дейвид Селинджър. Той се превърна в мит още приживе и изкушените познават живота му в подробности.

Любовните му истории, лудостта му, отказът да бъде публикуван.

Може би едно от най-силните качества на лентата на Дани Стронг е липсата на претенции. Той не задълбава в някоя от странните случки около Селинджър, а просто разказва. Леко и интересно.

В образа на Джери Селинджър се превъплъщава младият Николас Холт. И прави много силна роля. Без ексцесии и геройства, но истинска.

Филмът проследява историята на Селинджър от момента, в който след серия провали, той решава, че ще стане писател. Майка му разпознава таланта му и успява да наложи на властния му баща да плати следването по творческо писане в Колумбийския университет.

Там попада на прочутия редактор на списание ”Story” Уит Бърнет, пресъздаден от Кевин Спейси. Връзката между двамата е една от водещите нишки в романа. Преподавателят бързо надушва Селинджър и му преподава най-важните уроци в писането. Като например, че писателят трябва да пише. Именно Бърнет за първи път публикува Селинджър.

По това време Селинджър се влюбва в бляскавата Уна О’Нийл, дъщерята на един от най-големите американски драматурзи Юджийн Гладстон О’Нийл, която по-късно се омъжва за Чарли Чаплин. Тази история е уловена превъзходно от Фредерик Бегбеде в романа му ”Уна и Селинджър” и който се интересува може да го разлисти, тъй като филмът само загатва сюжета й.

Когато Селинджър започва да намира себе си като писател, САЩ се включват във Втората Световна война и той е мобилизиран на фронта в Европа. Оцелява по време на десанта в Нормандия, но се връща в САЩ като много други млади хора – развалина.
Посттравматичният стрес от преживения ужас не му позволява да пише, но с помощта на будистки учител се събира и започва на ново. Безкомпромисно, като единственият възможен живот.

След като завършва романа си ”Спасителят в ръжта” (издаден 1951 г.) , той се оттегля от обществото. За последно публикува през 1965 година (45 години преди смъртта му), което подхранва любителите на конспирациите, че някъде има хиляди негови страници, които предстои да бъдат намерени.

Селинджър умира през 2010-та на 91-годишна възраст.