Последни
Home / Кино / Живей дълго и просперирай
Живей дълго и просперирай

Живей дълго и просперирай

С натежали сърца съобщаваме, че изгубихме легендарния Ленърд Нимой. Той е починал тази сутрин на 83 годишна възраст в уюта на дома си в Лос Анджелис. Нимой страдаше от ХОББ (Хронична обструктивна белодробна болест).

Ленърд Саймън Нимой (Leonard Simon Nimoy) е американски актьор, режисьор, поет и фотограф, най-известен като Спок в телевизионния сериал „Стар Трек“ и в следващите игрални филми на същата тема. Също и в ролята на Уилям Бел от сериала „Експериментът“ (Fringe).

Leonard Nimoy1

Една от най-енигматичните роли на Нимой е тази на Спок от сериала „Стар Трек“ (Star Trek: The Original Series) – научно-фантастичен телевизионен сериал, създаден от Джин Родънбъри и поставил началото на фантастичната вселена на Стар Трек.

Сериалът се излъчва от 8 септември 1966 до 3 юни 1969. Общо са направени 80 епизода, 79 от които са излъчени.

Дебютът на „Стар Трек“ през 1966 не може да се нарече успешен. Само многобройните петиции на малка група от фенове (впоследствие прерастнала в огромно движение) успява да накара NBC да не прекрати излъчването на сериала. Въпреки това, сериалът е излъчван в най-малко популярното време за телевизионните зрители, 22 часа в петък. След края на трети сезон през 1969 година сериалът е прекратен заради ниския рейтинг.

Първоначално сериалът се е наричал само „Стар Трек“ (Star Trek), но впоследствие, за да се разграничи от последвалите сериали („Следващото поколение“, „Космическа станция 9“, „Вояджър“, „Ентърпрайз“), получава названието „Оригиналният сериал“ (на английски: The Original Series, TOS).

leonard nimoy star trek

Ленърд Саймън Нимой е роден на 26 март 1931 г. в гр. Бостън, САЩ, в семейството на еврейски имигранти от Украйна. По време на неговото раждане родителите, Дора и Макс Нимой, вече имат пет годишен син, Мелвин. Дора е домакиня, а Макс имал собствен фризьорски салон. Нимой учи в Бостън в английска гимназия.

Ленърд се появява за първи път на сцена в пиесата „Хензел и Гретел“ на осемгодишна възраст, и продължава да играе в аматьорски представления до 18-годишна възраст. На тази възраст той напуска дома си и отива в Калифорния, за да започне сериозна кариера. След една година в Холивуд, на 20-годишна възраст, получава главната роля във филма „Kid Monk Baroni“.

Докато служи в армията на САЩ (1953-1955), Ленърд среща Сенди Зобер и се жени за нея през 1954 г. От брака си имат две деца – Джули (1955) и Адам (1956). След завръщането си от армията Нимой продължава кариерата си, въпреки че е трябвало да си търси работа в ресторанти и да кара такси.

Успехът идва при Ленърд, след като се появява в епизодична роля във филма „Лейтенантът“, където е открит от Джийн Родънбъри. След това на Нимой е предложена ролята на вулканеца г-н Спок в Star Trek.

Този успех е последван от нов успех в телевизионния сериал „Мисията невъзможна“ (1966-1973), в който Ленърд играе майстор на маскировка. През 1973 г. прави първа изложба на свои снимки в галерия. Почти по същото време той публикува книга със стихове, „Ти и аз“, а през 1977 г. получава магистърска степен в областта на образованието. През 1987 г. Ленърд е удостоен със звезда на Алеята на славата в Холивуд.

През 1987 г. Ленард и Сенди се развеждат и той повторно се жени през 1988 г. Втората му съпруга, Сюзън Bay Нимой, вече има син от първия си брак, Аарон.

През септември 2000 г. Нимой в университета на Антиохия получава почетната титла Доктор по хуманитарни науки за дейност в памет на жертвите на Холокоста, както и за приноса му в областта на изкуството и околната среда. През последните години от живота си подновява интереса си към фотографията и участва в конференции и различни проекти по тази тема.

В началото на 2003 г. Ленърд и Сюзън основават „Фондация Нимой“ (Nimoy Foundation), който е проект с идеална цел да насърчава и подкрепя работата на млади художници. „Фондация Нимой“ си поставя следните цели: финансиране на организации, които подкрепят млади художници, както и да им осигури помещения и материали за работа и да осигурява връзка на младите художници с различни институции, където могат да се развият; подпомагане на млади художници, които учат другите, както и да вдъхновява други филантропи в подкрепа на изкуствата.

През 2007 г. Ленърд е одобрен като стария Спок във филма „Star Trek XI“, който бе представен през 2009 г. Филмът събира добри отзиви, и феновете са ентусиазирани от играта на Нимой в епоса.

След това Ленърд се снима в телевизионния сериал „Fringe“, има добри работни отношения с Абръмс, режисьора на „Star Trek XI“. Също така беше обявено, че Ленърд ще участвува в римейк на „Star Trek Online“, създаден на базата на „Star Trek Space“. И след това Нимой продължаваше да води активен живот, фотографира и редовно посещава различни събития. През 2011 г. изиграва самия себе си в алтернативно музикално видео на Бруно Марс.

Миналата година стана ясно, че Ленърд Нимой е заболял от ХОББ, въпреки че е спрял цигарите преди повече от 30 години.

Последните публични думи на Нимой бяха „Живей дълго и просперирай!“, a последният му tweet гласеше следното: „Животът е като градина. Можем да имаме перфектни моменти, но не можем да ги запазим за себе си, освен в спомените“.

Лек път!