Последни
Home / Музика / Путин, пънкът и идеологически коректните поп звезди
Путин, пънкът и идеологически коректните поп звезди

Путин, пънкът и идеологически коректните поп звезди

Музиканти и продуценти излязоха с отворено писмо до руския президент Владимир Путин, в което го призовават да се откаже от плановете си да налага по националните радиа патриотична музика.

Вече стана ясно, че Русская Медиагруппа , която притежава няколко от най-големите радиа в страната, ще бъде купена от правителствената компания Госконцерт. Идеята е мрежата да се превърне в платформа за патриотична музика и да промотира „идеологически коректни“ поп звезди, съобщи NME.

Продуцентът на Русская Медиагруппа Владимир Кисельов каза пред „Комерсант“, че трябва да се намали процентът на западната музика по местните радиа.

„Искаме по тях да се пускат руски артисти“, каза Кисельов.

Артисти като Григорий Лепс и оперното сопрано Анна Нетребко обаче се противопоставиха на тази идея, като обявиха, че и в момента „климатът е прекалено патриотичен“.

На този фон бившият фронтмен на Sonic Youth Търстън Мур, който напоследък работи с Мария Альохина от руската банда Pussy Riot, коментира, че случилото се с групата показва защо „пънкът е необходим“.

„Той е обществена алтернатива. Ако живееш в общество с проблеми пред свободното изразяване, пънкът е наистина радикален. В Русия те вкарват в затвора, ако си пънкар“, разясни Търстън Мур.