Последни
Home / Литература / Сър Тери Пратчет. Поклон.
Сър Тери Пратчет. Поклон.

Сър Тери Пратчет. Поклон.

Гениалният Тери Пратчет е роден на 28 април 1948 г. в селото Форти Грийн, графство Бъкингамшър, Великобритания.

През 1971 г. публикува първия си роман  – „Килимените хора“. През 1983 г. излиза първата книга от най-известната му поредица „Светът на Диска“. След това Сър Тери започва да пише още по-активно – средно по две книги на година, с което става един от най-продуктивните писатели изобщо.

Виж още от Тери Пратчет в Lunatic.bg: Човек може да влезе в ада, яхнал собствения си език

Като малък се увлича от астрономията и мечтае за научна кариера, но му се налага да се откаже – както сам обяснява, „защото нищо не вдявах от математика“. За сметка на това от брилятния му ум се ражда една от най-емблематичните фантазии на човечеството и заслужено получава рицарско звание за заслугите си към литературата. Книгите на Тери Пратчет са преведени на 37 езика и се разпространяват в почти целия свят. Продадени са над 70 милиона бройки.

Пратчет е посветен в рицарство за заслуги в литературата през 2009 г. Някои от романите на Тери Пратчет са адаптирани за радиото, а други – превърнати в любими анимационни филми и театрални постановки.


След като през декември 2007 г. Пратчет обявява, че страда от Алцхаймер. Писателят решава да заснеме предаване, което да се излъчи по Би Би Си и в него споделя личния си опит с коварната болест.

Виж още от Тери Пратчет в Lunatic.bg: Не го смятай за умиране

Сър Тери Пратчет умира на 12 март 2015 г.

НЕ ГО СМЯТАЙ ЗА УМИРАНЕ. ПО-ДОБРЕ СИ МИСЛИ, ЧЕ СИ ТРЪГНАЛ ПО-РАНО, ЗА ДА ИЗБЕГНЕШ НАВАЛИЦАТА, казва емблематичният герой на Пратчет – Смърт в книгата „Добри поличби“.

28.04.2016