Последни
Home / Новини / Постиндустриален компот на фестивала в Анси!
Постиндустриален компот на фестивала в Анси!

Постиндустриален компот на фестивала в Анси!

Един от шестте анимационни филма по творби на български съвременни поети в проекта „Щрих и стих“ на „Компот колектив“ беше селектиран за участие в Международния фестивал на анимационното кино в град Анси, познат като „френската Венеция“. За място в основната конкурсна програма се пребори „Постиндъстриал“ по текст на Калоян Праматаров и анимация на Борис Праматаров.

Проектът „Щрих и  стих“ (визуална поезия в шест  части) може да се види в  момента в Баня Старинна в  Пловдив по време на фестивала One Design Week.

Друг проект по текстове на Калоян Праматаров – „Слънцестоения над Черната река„, мултимедиен поетичен пърформънс с музика на Боян Аврамов и фотографии на Десислав Лилков и Марица Колчева, ще бъде представен на 27 юни от 19.00 часа в камерната зала на СФУМАТО.

Щрих и стих“ е проект иницииран и продуциран от Весела Данчева за „Компот Колектив“ и финансиран от ИА “Национален Филмов Център”. Публичното представяне на проекта беше по време на София Филм Фест, както и в Suspacious Gallery в София след средата на март.

Поетичните творби, по които са направени филмите, са “Малко сутрешно престъпление”, “Одеонъ” и “Естествен роман в 8 глави” на Георги Господинов, Млекарката” на Димитър Воев, “100% настроение” на Дилян Еленков и “Постиндъстриал” на Калоян Праматаров. Режисьорите са Аспарух Петров, Милен Витанов, Борис Десподов, Иван Богданов, Дмитрий Ягодин и Борис Праматаров.

Художник-режисьорите избират поема и свободно интерпретират усещането си за текста чрез средствата на анимацията. Всеки от филмите има свой собствен характер и звучене. Едни се спират на наративно решение, други надграждат поемата със собствено преживяване, докато трети търсят съвсем абстрактно внушение…