Последни
Home / Музика / Последните първи
Последните първи

Последните първи

Пловдивската банда TДK и NoNamePodcast са направили нещо много мило и стойностно – кратко документално филмче, в което показват и разкават за най-важното нещо изобщо – преходът. Преходът като път и пътуване, а не като клишето, което преследва цяло поколение живяло съзнателния си живот след 1989-та.

Наричат го „Последните първи“ – филм за всички, които преминават през своя личен преход. Създаден е по случай концерта на група ТДК в София с гръцката банда Naxatras на 11.07.2015 г. в Микстейп 5.

ТДК & NAXATRAS

„Концертът, организиран от екипа на Voinegovtsi Wrong Fest и The Wrong bar, се получи като едно истинско пиршество за участниците. Ъндърграунд музиката ликуваше, а зрители и изпълнители бяха едно цяло. Всичко това е документирано в „Последните първи“. Филмът е разделен на глави, като част от тях са фокусирани върху ТДК, техните спътници, другари и приятели, а останала част от филма се фокусира върху самия концерт. Информацията от кухнята и живото изпълнение правят филма една концептуална, но много изчистена откъм ненужности творба, която е в състояние да покаже действителността, в която българския новопоколенчески ъндърграунд твори, живее и обича.“

ТДК

Кои са Последните първи?

„Пластовете на последното десетилетие на миналият век яростно изреваха. От тях настъпи едно разсейване на възгледи и мироглед. Сърцераздирателните стонове постепенно отшумяха. Ликове изникнаха сред тишината и се озъртаха. Един след друг хукнаха да се гонят с нищетата! Дезориентирани ги наричаха, че и даже хаотични, непредсказуеми… чужди. Ничии деца – ъгли сред заоблени фигури! Избавление не им се намери, не им се пожела. Така и си останаха. Един след друг, гонейки нищета.

Посред неведението се срещнаха. Ъгълът срещна себеподобен! Ревнаха единно и прекратиха тишината! Втренчиха погледите си в една единствена посока – напред. И вече не бяха чужди.“

ТДК

Кои са ТДК?

ТДК е банда от Пловдив, основана през 2012 година от Никола Николов (вокали), Марио Попов (китара) и Веселин Петров (бас). Скоро след това към тях се присъединява барабанистът Димитър Пенчев, а през 2014 г. част от групата става и Звездомир Михалев като втори китарист.

Според тях самите „ТДК е представителна извадка на социалния експеримент наречен преход“. Определят музиката на бандата като комплексна композиция, която смесва пустинното с планинското. В някои от песните се чува силно заложената основа на българската народна музика, докато в други се усеща хватката на stoner-рока. Текстовете на песните са изцяло на български, като тук се долавя и воевското, уейв влияние. Накратко: музика на парадокса и силните усещания, която пленява както сетивата, така и ума.

Кои са NoNamePodcast?

NoNamePodcast е радио/видео колектив създаден през 2014 г. Целта на водещите Пепата и BoBuddy е да правят, колкото се може повече критически разрези на заобикалящият ги свят с помощта на микрофона и камерата.