Последни
Home / Плейлист / Lunatic Podcast #5: Sofia Rebel Station
Lunatic Podcast #5: Sofia Rebel Station

Lunatic Podcast #5: Sofia Rebel Station

На гости на Lunatic Podcast са нашите приятели от ъндърграунд рок-енд-рол ежедневника Sofia Rebel Station, и в частност дежурният редактор Д.Х. със солидна порция пънк!

„От Лондон до Омск и от Портланд до Сао Паоло. От три акордния минимализъм до синтетичната мелодичност и от невръстеническия крясък до меланхоличната дълбочина…

Влиянието, което оказа пънк музиката на обществата на Запад и Изток, въпреки Желязната Завеса и въпреки огромните разлики, бе чувствително.

Революцията в сърцата и радиата на милиони обиколи планетата и ни остави тонове култура и контра-култура – един безценен опит, който за мнозина е и ще си остане най-същественото, сътворено от три поколения неуморни борци с китари, микрофони и писалки.

Днес ще ви представя една подборка от 20 отлични световни примера за автентичен пънк, такъв какъвто е бил през 70-те и 80-те години на отминалия век. Този плейлист няма амбицията да бъде изчерпателен или фундаментален, но съдържа образци, илюстриращи многоликата същност на един феномен, който идната година навършва 40 годишен юбилей.

Това е и основната причина да отместваме поглед към отците, а те, самобитни и ирационални като идеите и имиджа си, трудно намират общократно, освен в листи като тази.


Френетичната експлозивност и емоционална дълбочина по странен начин преливат в пъстра гама от чувства, които събуждат творчеството на десетки групи надлъж и шир из Европа и света. Този плейлист не е изключение и цели да обхване малка, но значима част от историята на пънк музиката – от нейната люлка в Англия, чак до другия край на планетата.

Този преход от по-топли към по-студени, като чувство на възприятие, композиции, е и пряко свързан с движението от Изток на Запад, от сърдечен рокенрол и безкомпромисен политически шарж на Запад към шумната и мъртвешки-студената обреченост на Изток.

Подкастът съдържа групи-пионери от Англия, Франция, Италия, Югославия, Полша, СССР, САЩ и Бразилия.

Приятно слушане.

Tracklist:

1. The Adverts – On the Roof
2. Chron Gen – Clouded Eyes
3. Magazine – Boredom
4. The Crack – I want you
5. Wire – Dot Dash
6. Professionals – Little Boys In Blue
7. Buzzcocks – Operators Manual
8. 4 Skins – 1984
9. UK Subs – She’s not there
10. Flux of Pink Indians – Tube Disasters
11. Olho Seco – Isto é Olho Seco
12. Dead Kennedys – Chemical Warfare
13. Sado-Nation – I’m Trouble
14. Camera Silens – Identité
15. CCCP – Fedeli Alla Linea – Vota Fatur
16. Pekinska Patka – Monotonija
17. Гражданская Оборона — Всё совсем не то
18. Moskwa – Tam Gdzie Jasno
19. Егор Летов – Афганский синдром
20. Инструкция по выживанию – Погляди на небо

Ако се интересувате от пънк – не само като музика, но и като светоусещане – следете публикациите на Sofia Rebel Station.