Последни
Home / Плейлист / Lunatic Podcast #3: Музика за стъклените хора
Lunatic Podcast #3: Музика за стъклените хора

Lunatic Podcast #3: Музика за стъклените хора

Напусна ни Александър Георгиев – Сашо от Пролетарии. Ако оставим за момент човешката суета и дребнавото собственическо чувство, което ни обзема при загубата на познато човешко същество, може би ще успеем да видим една по-обективна реалност. Напусна ни човек, който бе последователен в правенето на изкуство така, както ходещият човек е последователен в правенето на стъпки… изследването на емоциите и отражението на околната среда не е някаква прищявка, а нужда – човешка и реална. Сашо твореше в поле, в което в последните години малцина успяха да се задържат повече от година-две: т.нар. тъмна вълна. И успя да остави непогрешимия си почерк в този стил който, макар и познат на тесен кръг хора, си остава една от най-устойчивите ценности в музикалната традиция на българския ъндърграунд.

За излизането на албума на Пролетарии – „Музика за стъклените хора“ през 2007, Сашо бе казал следното:

Пролетарии е проект, създаден без очаквания. Без имидж. Без претенции. За идеята, че така се прави пост пънк. Един ден с Боби (Рашков, басист на Ербап и редица други групи – бел.ред.) се напихме и започнахме да импровизираме. Така се роди Пролетарии. Групата няма история, прес кит или фото бук. Цялото ни творчество е плод на алкохолни изпарения и непоносимост към света, в който живеем! Един мъничък и декоративен свят на сапунени сериали и попфолк! Пролетарии не е бунт! Не е дори и протест! Пролетарии е просто музика, лунапарк за деца-инвалиди. Изплува от прашлясалите мазета на моето детство. И на твоето детство. Пролетарии създава музика за изгубени хора. За малки стъклени човечета. Чупливи! За хора като мен! Аз съм стъклен човек! В „Музика за стъклените хора“ няма послание. Посланията се забравят, а и на кой му пука!

Lunatic Podcast #3
След загубата му тези думи добиват за нас един по-широк смисъл, който донякъде дефинира влиянието на неговата музика върху някои от нас.

Третото издание на podcast-а на lunatic.bg е посветен на това, което ни остави Сашо – искрена музика и истинско послание.

Светъл път, братле!

Tracklist:

1. Минута тишина за Сашо
2. Пролетарии – Въведение
3. Пролетарии – Музика за антиматерията
4. Пролетарии – Площад на сестрите
5. Пролетарии – Красивите момичета (live)
6. Безнадеждност – Драматичен цирк
7. Безнадеждност – Идиоти
8. Пролетарии – Човекът с цилиндър
9. Пролетарии – Детето импресия
10. Пролетарии – Господин Болест
11. Пролетарии – Креватна песен
12. Пролетарии – Музика под дъжда
13. Пролетарии – Музика за потребността от телефон
14. Пролетарии – Музика за стъкления човек
15. Пролетарии – Нещата от живота
16. Пролетарии – Носталгия
17. Пролетарии – По пътя на яйчната гръд
18. Пролетарии – Реквием
19. Пролетарии – Симетрия
20. Пролетарии – Чубриковото чудовище
21. Ербап – Песен за режисьорната Дублажа