Последни
Home / Uncategorized / Lunatic podcast #28: Rawk’n’Roll Machine (7″ vinyl set)
Lunatic podcast #28: Rawk’n’Roll Machine (7″ vinyl set)

Lunatic podcast #28: Rawk’n’Roll Machine (7″ vinyl set)

Привет! Разговарям с Мартин Петров, който подготви сет на винил специално за секцията „Плейлист“ на Lunatic.bg

Разкажи каква музика си подбрал и какво да очакваме?

Подбрал съм сравнително актуални сингли на лежерни сайкъделик рок банди от гаражите по света, които са издадени в последните няколко години. Имена като The Chemistry Set, Warm Drag, Permanent Green Light, Rosalie Cunningham, както и Bad Sugar Rush на Рене от Wight, които удариха зверски в Mixtape 5 преди години.

Кога започна да пускаш плочи и как това се промени с времето?

Така се случи, че преди около 15 години започнах да пускам музика на един бар на плажа в Поморие (Текила Бара), а впоследствие започнах да организирам партита в София, на които да звучи музиката, върху която се фокусира уебзинът Rawk’n’Roll – stoner psychedelic doom.

По това време бях решил, че не мога да отделям средства за физическа колекция, а и повечето издания в тези стилове много трудно стигаха до България. Използвах лаптоп и mp3 файлове, както повечето хора. С годините се появиха стрийминг платформите и стана много лесно за всеки да се изживява като музикален селектор по барове и клубове, а за мен започна да се поизгубва тръпката.

В самото начало на 2018 година забелязах, че един малък и компактен модел на портативен грамофон Numark трупа популярност заради възможностите за лесно надграждане DIY. Отдавна имах идея за пускане от малки плочи и реших да опитам.

Самият грамофон е непретенциозен и трябваше да претърпи значителни подобрения, за да звучи максимално добре, да е щадящ към плочите и целият сет да изглежда по-интригуващо, за разлика от традиционния диджейски от два техникса и миксер.


Имаш огромна колекция от 7″ плочи, какво те привлича в този формат?

7-инчовата, т.н. 45-оборотна плоча е формат, който наскоро навърши 70 години. Привлече ме, че въпреки това се вписва много добре днес – един меломан чува поне една-две нови банди всеки ден, а синглите са чудесни за тази работа.

Бандата или пък лейбълът решават, че на определено парче ще заложат повече. Вместо цели албуми, много често хората слушат отделни песни. Последните винаги са кратки, което прави сетовете стегнати и динамични.

Алтернативни версии, редки кавъри, радио ремикси, записи, които ги няма в албумите или просто B-sides е друга добра страна. 7 инчовите плочие тежат по-малко и заемат по-малко място. 😉

Къде намираш интересни издания и коя е най-откачената история която имаш, свързана със седмак?

Май нямам кой знае каква откачена история. Както повечето хора се сдобивам чрез закупуване директно от лейбъли, банди, по концерти, музикални магазини и традиционни винил базари в София или такива в други държави, приятели, и много-много често от Discogs разбира се, което не предпочитам заради високата цена на доставките, но пък ми позволява да достигна до далеч повече музика, каквато търся.

Също е приятно, когато в някакъв музикален магазин на хиляди километри продавач разбере какво търсиш и ти извади нещо “точно като за тебе”, добавя на спорадичните пътувания още една цел. Може би е интересно, че понякога много искам да включа парче, което не е издавано никога на малка плоча и си поръчвам бутлег на wax.bg в едно-две копия. Просто българските банди не издават сингли на винил… 😛

Кои са любимите ти банди в момента?

Всъщност това е много лесно – любимите ми банди във всеки един момент са в последния микс, който съм правил.


За много от четящите Lunatic.bg името на Rawk’n’Roll се свързва с някои исторически лайв събития, но и като онлайн общност вече доста години. Какво се случва в момента там и предстои ли нещо интересно?

Въпреки, че мерките около пандемията вече не възпрепятстват групите да ходят на турнета, до България все още достигат по-малко в сравнение с преди това. Ако в някакъв момент за Rawk’n’Roll има възможност да осъществи концерт както преди, ще е супер и аз лично не бих се двоумил дълго. За момента обаче не е планирано нищо интересно.

Къде може човек да чуе твои миксове или да слуша на живо?

Все пак човек може да слуша миксове в Mixcloud.com/rawknroll, а този петък, 3 юни, ще завъртя стоунър рок подбор в Motor City Sofia.

02.06.2022
Снимки: Пенко Скумов, Максим Мокдад, Сима Биволарска
Интервю: Иван Шентов