Последни
Home / Плейлист / Lunatic Podcast #2: This is so 2015
Lunatic Podcast #2: This is so 2015

Lunatic Podcast #2: This is so 2015

Съвсем в началото на 2016 г. решихме, че е подходящ момент да пуснем втория ни podcast. В него се спираме на някои от българските артисти и групи, които ни впечатлиха през изминалата година. Разбира се не всички парчета, които ще чуете в тази селекция, са записани или издадени през 2015 г., но артистите, които сме подбрали ни направиха особено добро впечатление именно през миналата година с концерти и присъствие на местната сцена.

Trackslist: 

1. Trysth – Descend (Soulchambers)
2. Trysth – Spine of Snakes (Soulchambers)
3. Brond – Atlantic Empress (Feint)
4. Them Frequencies – Set in Stone (Rise Then Fall)
5. Expectations – The Death of Me (After Twenty Years)
6. Upyr – Into the Tunnels of My Sleep (Altars/Tunnels)
7. Mytrip – Wait For Me (Empty)
8. TFSL – End (Tales From The Sleeping Land)
9. evitceles – wander
10. krāllār – 925 (A Good Day to Relapse)
11. Doesn’t Frogs – The Narrow Dice (Egotripping)
12. The Black Swells – Murder Ballad (Dead Lovers Club)
13. Comasummer – Out of The Sun (Out of The Sun)

Lunatic Podcast #2: This is so 2015 by Lunatic.Bg on Mixcloud

Всяка една от тези банди (или проекти) са се появявали по един или друг начин на страниците на lunatic.bg през 2015 г. Албумът на Trysth – Soulchambers все още продължава да е на доста предна позиция в личната ни класация за супер яки албуми за последните няколко години, а вероятно и занапред ще е така. Очакваме скорошното им излизане на сцена на 5.03. с датската авангардна рок машина SVIN. Другият роден проект, който ще се изяви през първия ден възобновения фестивален формат на Alarma Punk Jazz Фест 2016 е acrossthevacuum, част от който е китаристът на Trysth – Асен (познат още от Upyr).

Изминалата година бе плодотворна за Brond – четворната ударна сила подписа с американския лейбъл Magnetic Eye Records и извади на бял свят една от най-сериозните тупалки в сцената изобщо – EP-то FEINT и свириха с кой ли не, включително и с големите Torche.

Връзката с Brave Moustache (организирали шоуто на Torche) продължава и в следващия номер от нашия podcast. Всички знем, че Дидо Пешев – мозъкът и душата зад българския бранд, който наскоро отвори и собствен магазин на Раковска, е един от генераторите на рифовете в Them Frequencies. Техният Rise Then Fall излезе на винил, последван от мощно турне и доста участия в България. Силна година и за Them Frequencies, надяваме се да ги гледаме още по-често и през 2016-та.

Последният концерт на Expectations бе с легендите BANE (които дойдоха насам за последен път като част от прощалното си турне благодарение на For The Kids Booking) и си беше истинска хардкор мелачка. Албумът им After Twenty Years често е на плейъра – още един от поредицата БГ винили, които ни радваха през 2015 г.

За UPYR сме писали повече, отколкото за всеки друг български проект… звярът подаде зловещата си паст от леговището си на няколко пъти, включително преди слъдж легендите EYEHATEGOD (заедно с krāllār и Them Frequencies), които долетяха от NOLA благодарение на любимите ни бради от Rawk’n’Roll.

След Into the Tunnels of My Sleep настроението в нашия podcast продължава към дълбините с няколко от експерименталните артисти, които ни докоснаха през изминалата година. Едно от най-важните издания в тази посока *hands down* е EP-то на MytripEmpty: плоча, която изпива много кафета и предизвиква истински пътувания в себе си. Другото прекрасно издание, излязло изпод вече станалите легендарни (и увековечени на култова, sold out тениска) ръце на Ангел Симитчиев, е албумът на Dayin, който почетохме подобаващо тук. Пропускаме го в тази селекция само защото има твърде много неща, които искаме да включим в ограниченото време.

Като например Tales From The Sleeping Land. Те са нещо, което искаме да виждаме по-често в София! Момчетата направиха невероятно самостоятелно шоу в Mixtape 5, което си остава едно от по-добрите местни неща, които сме гледали през тази година! Препоръчваме TFSL горещо във всичките им разновидности и подпроекти. Същото можем да кажем спокойно и за evitceles – проект, който заслужава много сериозно внимание. Обърнете му го в канала в YouTube, както и на съответния Soundcloud! Определено това е един от онези артисти, за които нямаме никаква идея защо не са big deal (освен пораженческата мантра с културно-географското ни местоположение).

Следващият номер в Lunatic Podcast #2 е на krāllār – един проект, който се появи в началото на 2015 г. и за изминалите месеци извади няколко дигитални и физически издания, които могат да се чуят тук. Очакваме и нов албум – A Good Day to Relapse – през 2016 г., който ще излезе на касета през февруари от немския бутиков лейбъл Gravity’s Rainbow Tapes – тракът 925 е именно от него.

В края на втория ни podcast са се настанили удобно три банди, за които спокойно можем да кажем, че образуват малък картел в по-изтрещелия ъгъл на софийската музикална сцена. Doesn’t Frogs, The Black Swells и Comasummer издадоха албуми през 2015 г. и направиха не просто жестоки концерти, а истински купон по сцените, на които се появяваха през изминалата година със забележително постоянство и хъс.

Разбира се, извън тази кратка селекция останаха много банди и часове нова българска музика, които също заслужават внимание и адмирации. Надяваме се да ви срещнем с още много забележителни местни музиканти в следващите издания на Lunatic Podcast.

Support your local scene