Последни
Home / Плейлист / Lunatic podcast #12 | Гръцката DIY сцена
Lunatic podcast #12 | Гръцката DIY сцена

Lunatic podcast #12 | Гръцката DIY сцена

Ден преди концерта на Calf от Кардица ви представяме една силова селекция от значими банди в гръцкия ъндърграунд. През последните години все повече артисти от южната ни съседка ни посещават, пренасяйки уникалната енергия от местната си сцена по нашите географски ширини. Следващият час музика представя някои от най-важните и актуални банди в Гърция в момента, без да претендира за изчерпателност. Общото между всички тези стилово различни групи е тяхната активност в независимата, антиавторитарна DIY сцена.

Какво значи това? Накратко, артистите разчитат изцяло на своите собствени сили и успяват да осъществяват своите концерти, записи, разпространение и т.н. чрез мрежа от приятели и съмишленици на принципа do-it-yourself. Работеща мрежа от самоорганизирани пространства, социални центрове и скуотове дават възможност на групите да правят концерти и да предават посланието си без да зависят от барове, клубове и продажба на билети. Концертите в независими пространства в Гърция най-често се финансират чрез свободно дарение, което означава че всеки може да посети събитието, без значение от материалните възможности – лична отговорност и въвлеченост на участниците (творци, слушатели, организатори) вместо разделение на „звезди“ и „фенове“.

За различните отсенки и цветове на една от най-активните и индивидуални ъндърграунд сцени в Европа – тази на Гърция – може да се говори и пише много повече, но най-важното е, че музиката, която излиза от всичко това е пълноценна и завладяваща. Селекцията на Lunatic.bg се опитва да побере в един час някои от най-интересните гръцки банди – от post-punk до crust/HC/metal. Това, разбира се, е само малка част от яката музика, която можем да открием на юг от България. Надяваме се скоро да направим и втора част…

Tracklist: 

1. Friend Of Gods – Die A Cello
2. Broken Fingers – This Glass House Looks Empty
3. One Leg Mary – Ages Since
4. Yubari Gogo – Ferosion as Emptiness
5. Calf – Obedience
6. The You and What Army Faction – Degeneration Vacuum
7. Rita Mosss – Immigration
8. Nerrves – Nelly
9. Μαύρο Γάλα – Μοίρα Κακιά
10. Conspiracy of Denial – Doomed To Extinction
11. Dead Elephant – Cruising On The Sun
12. Mass Culture – Μιάσματα
13. Mummrah – Καλύτερες Μέρες
14. Procrastinate – Bygones
15. Sarabante – Πνιγμένοι Στη Σιωπή
16. Αρχή του Τέλους – Ξέσπασμα Μίσους
17. ΛΗΘΗ – ΜΙΑ ΦΩΝΗ
18. Χειμερια Ναρκη – Εφιαλτες
19. Autumn Acid – Ache