Последни
Home / Интервюта / Lunatic podcast #11 | NuR: Всичко се променя докато растеш.
Lunatic podcast #11 | NuR: Всичко се променя докато растеш.

Lunatic podcast #11 | NuR: Всичко се променя докато растеш.

На 30 юли Amek Collective са ни подготвили лятното и седмо поред издание на поредицата концерти с експериментална музика “Шумна неделя”. Един от гостите е почти анонимният и доста мистериозен проект NuR от Швейцария. Ние успяхме да се докопаме до кратко интервю, завършващо с ударен подкаст, с което да се подготвим за това, което ни очаква на 30 юли.

Шумна неделя #7 ще се проведе във Фабрика Автономия, другите двама артисти, които ще чуем на живо са Tzii от Белгия и ate на класическият китарист Петър Петков, който миналата година издаде дебютен албум за Amek.

Твоят проект е обвит в мистерия. Това е избор, който уважавам, но все пак, как би описала музиката си на някой, който си няма и представа от електронна музика или записани звуци?

Това са песни, които насекомите пеят, а аз ги прецаквам.

Занимаваш ли се с друга форма изкуство освен експерименталната музика?

Да, с цирк и въздушна акробатика. Понякога готвя за хората. Като цяло смятам, че можем да живеем като във форма на изкуство, а не в работата или професията си. На немски казваме… LEBENSKüNSTLER. Смятам че изкуство може да бъде открито навсякъде, където има страст. Аз със сигурност живея със страст и понякога е доста голям трън в гащите да комбинираш страстта с живота.

Кое е специалното на пътуването на турне? Днес може да покажеш музиката си на хиляди хора без дори да напускаш стаята си. Защо трябва да се напъхаш в колата, вана или влака, за да ги достигнеш?

Обичам да пътувам, да срещам хора, да приключенствам, да се запознавам с различни култури, храна, питиета, звуци, миризми, ситуации, моменти… Не може да получиш това през екрана. Музиката е велик начин за свързване на хора със сходни страсти, но в различна среда. Прекрасно е да пътуваш със саундтрак, който не е само в слушалките ти.

Наскоро изгубихме Pierre Henry, един от композиторите, които ни научи да слушаме света по-внимателно. Кои са твоите три любими звуци?

Нямам любими звуци. Може би бих казала COIL преди всичко друго, защото са били с мен от много ранна възраст и са преживяли доста мои трансформации и ще продължат… Може би MELVINS също, но отново… Има толкова много невероятни музиканти в света. Не мога да кажа кой ми е най-любим, защото музиката е прекалено огромна, за да мога просто да посоча нещо. Това е избор, който зависи от това къде се намираш в живота си, какво имаш нужда да чуеш или кое ти приляга в точно този момент. Всичко може да бъде дълбоко и изпълнено със смисъл, но може да е и плоско и обездушено. Всичко се променя докато растеш.


А кои са трите звуци, които мразиш?

Гласчета от хелий, които пеят тъпотии. Никак не е смешно. Особено, когато съм затворена в кола и трябва да слушам това шест часа. Като цяло не мога да кажа, че мразя някои звуци. По-скоро не мога да осъществя връзка с някои неща и затова за мен се превръщат в отвратителни, но смятам че за други хора сигурно са хубави. Без омраза, само деликатно презиране и дълбока погнуса.

Какво има в подкаста ти за Lunatic.bg?

Whitehouse, защото разбирам гнева и обичам енергията в екстремната музика – било то power electronics, crust, grindcore или speedcore.

The Doors, които значеха много са мен и все още са важни. Обичам да пея песните им, обичам и блус, соул…

Техното промени живота ми, затова и ще чуете Der Dritte Raum.

Kyuss – stoner завинаги, китарите управляват, стила е важен за всичко, което “вирее” около него – stoner doom, death metal.

Dead Can Dance – веднъж гот, цял живот гот. Всичко за мен започна с тях и Current93. После огромният свят на post-punk, wave, batcave synthpop, neofolk, dark ambient се сгромоляса върху мен.

Nurse With Wound – заебете жанровете, музиката може да бъде всичко, без ограничения, без възраст. Огромно вдъхновение.