Последни
Home / Кино / “Pistols“: Ние сме невидими и на никой не му пука за нас, но и на нас не ни пука
“Pistols“: Ние сме невидими и на никой не му пука за нас, но и на нас не ни пука

“Pistols“: Ние сме невидими и на никой не му пука за нас, но и на нас не ни пука

Добилият култов статус с “Трейнспотинг“ режисьор Дани Бойл отдавна иска да се захване със Sex Pistols – бандата, приемана за символ на британския пънк.

Историята му не е толкова впечатляваща, колкото се очакваше от него, но и не може да се пропусне.

Шестсерийният сериал е базиран на автобиографията на Стийв Джоунс „Lonely Boy“ и образът и гледната му точка са в центъра на сюжета, което на моменти дразни. В разказа на китариста се преплита създаването на бандата, цялата среда в Лондон по това време и животът на предишното поствоенно поколение.

Всичко се случва за около четири години между 1975 година и 1979 година, когато умира басистът Сид Вишъс. Бандата успява да запише само един албум „God Save the Queen“ преди да се саморазруши.

„Ние сме невидими и на никой не му пука за нас. Но и на нас не ни пук. За нищо“.

Деца без бъдеще, чиято основна цел е да рушат. Но и раними, търсещи къде да се скрият от себе си души.

Джоунси (Тоби Уолъс) гравитира около магазина на „SEX“ на Малкълм Макларън (Томас Броуди Сангстър) и Вивиън Уестуд (Талула Райли). Макларън вече бил мениджър на банда – New York Dolls, и му се въртят разни идеи из главата. Общо взето му се прави революция.

Той създава новата банда около Стийв Джоунс, който едва прохожда като китарист. Филмът следва мемоарите му и разкрива демоните от детството му и отношенията му с Криси Хайдн (Сидни Чандлър), по-късно лидерка на Тhe Pretenders.

В лентата се появява и друга от символните птици на движението – Поли Стайрин, която оставя в историята пънк химна „Oh Bondage Up Yours!“. Точно излязла от специализирано заведение попада на бандата. Образът й е периферен, но разкрива един чувствителен и емпатичен Джони Ротън (Ансън Буун).

Самият Лайдън описва филма на Бойл като „караоке“, а режисьорът му отговаря: „Не искам Лайдън да харесва филма, а да го атакува“. В момента Джони Ротън се грижи за съпругата си Нора Фостър, която през 2018 година бе диагностицирана с „Алцхаймер“. Твърди, че останалите от групата са забили нож в гърба му с филма, докато се намирал в най-слабата му точка.

По времето на Sex Pistols той е едва на 18-19 години и не е планирал музикална кариера. След разпадането на групата, през 1979, създава проекта Public Image Ltd, в който разгръща таланта си.
Филмът не може да мине и без романса на Сид Вишъс и Нанси, но той е далеч по-добре пресъздаден в “Сид и Нанси“ на Алекс Кокс от 1986 година, в който Гари Олдман прави велика роля.

“Всичко се преструват, че нещата са нормали, но всъщност всичко се разпада“.

В крайна сметка сериалът на Дани Бойл е леко повърхностен, мърляв и недовършен, като повечето революции.

Oще за Sex Pistols в Lunatic:

X-Ray Spex: Едно хипи, което стана пънк легенда

Сид Вишъс: Аз бях единственият, в който беше останала някаква анархия

Nevermind The Sex Pistols, Here`s The Bollocks