Последни
Home / Кино / Патрик Мелроуз: Семейна драма, тежки наркотици и лека ирония
Патрик Мелроуз: Семейна драма, тежки наркотици и лека ирония

Патрик Мелроуз: Семейна драма, тежки наркотици и лека ирония

Патрик Мелроуз е седмо поколение аристократ, на който никога не му се е налагало да работи. Той е закърмен с вероюто, че ”усилията и амбицията са плебейски” и няма никаква друга мисия освен да прекарва дните си в забавление.

Поне така изглежда на пръв поглед.

Иначе, е зает да се бори с демоните си и да търси път към нормално съществуване. Травмата, банaлно, е зарита нейде в детството. Някои обаче имат сили да продължат и Патрик Мелроуз е точно от тези твърди копелета. Зад маска от ирония и язвителност, той се преравя, за да направи следващата крачка.

„Patrick Melrose” на режисьора Едуард Бергер е най-стилният мини сериал, който се е появявал напоследък (последните 10 години, например). Истинско кино в телевизията и то извън клишето за великите нови сериали.

Колкото и да е относително изкуството, а хиперболите неуместни, „Patrick Melrose” наистина си заслужава. Изискан британски хумор, ненатрапчива екзсистенциална философия, готина история, убийствен ритъм и велики сцени.

А не на последно място, Бенедикт Къмбърбач прави великолепна роля, с която се доказва като един от най-добрите актьори на съвремието си.

Историята пресъздава няколко различни периода от живота на Патрик. В първата серия той прекарва нощите си, комбинирайки хероин и кокаин, търсейки утеха при различни дами и замесвайки се в какви ли не абсурдни ситуации.

Разполагайки с неограничени финансови възможности, той обикаля най-скъпите хотели, хвърля телевизори, прави наводнения и общо взето си прекарва весело.

Единственият проблем е, че от време на време много му се умира.

Какъв е смисълът да има прозорец, ако не можеш да се хвърлиш от него”

В един подобен ден разбира, че баща му е починал. Една от най-добрите новини, които е чувал напоследък. Животът започва да се разплита, като започва от детството, което Патрик е прекарал с язвителния си баща и слабохарактерна майка в тузарска къща във френския прованс.

Безсмислието на съществуването му изглежда предопределено, но той се опитва да излезе от него.

Проблемът е, че се налага да се откаже от единственото нещо, което някога му е харесвало истински. Жени, деца, психиатрия, наследство, алкохол, много алкохол…

https://www.youtube.com/watch?v=NUb7gwGzTO8&list=PL7-lFGlqsMm0aVXzsbamkGb_zrDTgXPtS