Последни
Home / Музика / Nihilistic Front/Deche-Charge 7″ [B.O.G. 2015]
Nihilistic Front/Deche-Charge 7″ [B.O.G. 2015]

Nihilistic Front/Deche-Charge 7″ [B.O.G. 2015]

★★★★✰✰
BOG067 Deche-Charge / Nihilistic Front ‎– 25 Years Of Crap !! / Studs And Rags #1
[7″ Vinyl release by Bringer of Gore Records, 33 ⅓ RPM, Limited Edition, Numbered ]

Пред мен е сплит издание на българският harsh noise проект Nihilistic Front и канадците Deche-Charge. Toва е една плоча, която е интересна по няколко причини. Първата – доста примитивно и очаквано – е факта, че една страна принадлежи на български артист, което (ако трябва да съм напълно честен) не се случва много често. Всъщност почти никога. Това обаче изглежда се променя, защото в момента има още едно актуално издание на винил – Empty на Mytrip, но за него – друг път. Другата причина е, че музиката е добра. Особено страната на Nihilistic Front. Но всичко по ред на номерата.

Nihilistic Front12Взех си плочата лично от Николай, който стои зад Nihilistic Front, както и зад още няколко интересни проекта, един от които е Abandonment Label. Успях да се добера до едно от малкото transparent копия, което към момента е единственото в този рядък цвят на винила в колекцията ми. Другите разновидности на този релийз са черен, червен, син и отровно зелен, и ако имате късмет все още може да си ги поръчате. Изданието е лимитирано до 541 бройки, което за нойз плоча е доста голям тираж.

Страната на Nihilistic Front представлява 5:55 трак в най-добрите традиции на харш нойза, което обаче не го прави неслушаем. Всъщност при всяко слушане може да се открие нова линия и нечувани звуци, което все пак е част от магията на експерименталната музика от този вид. Парчето изглежда е записвано наведнъж, а основният инструмент е парче метал + контактен микрофон. Всичко това е удавено в дисторшън и реверб, а резултатите са много впечатляващи.

Страната на  Deche-Charge обаче ме остави леко разочарован, въпреки че уж нямах предварителни очаквания. Не знаех нищо за тях и нямах идея какво свирят. Стилът им е нещо като грайнд/нойз кор с добра доза чувство за хумор. Харесвам тези стилове, но след другата част от сплита имах чувството, че слушам някакви хлапета в детската градина, които са се докопали до диктофона на татко.

Забавното е, че тяхната страна идва в две части, едната от които съдържа 250 трака. Да, точно така – 250 различни трака, което по мои груби изчисления трябва да значи по няколко стотни от секундата за всяка „песен“. Така или иначе това май е най-забележителното от Deche-Charge, поне в тази плоча. Mоже би в някакъв следващ момент тяхната страна би ми била по-интересна, и бих могъл да вникна повече в музиката им. Дори и само за това се радвам, че си взех тази плоча, която определено е готина част от колекция. Особено в този различен цвят.

Обмислям дори да си взема „оборотно“ копие в по-стандартния черен цвят, което да си въртя, защото в последните дни често си пускам страната на Nihilistic Front.

nxfx pageВ заключение – това е много яка плоча. Съседите ми я мразят. Давам (доста субективната) оценка 4/6 за това издание. Самата плоча изглежда много добре, нещо което не мога да кажа за обложката. Не съм сигурен дали е кофти принт, или кофти предпечат, но изглежда малко аматьорска. Но да не забравяме, че това все пак е лимитирано ъндърграунд издание. Не бъдете претенциозни задници като мен, а ходете да си вземете този винил от дистрото на Abandonment (ако сте в България) или от B.O.G.

Ревю: Иван Шентов