Последни
Home / Музика / Нов документален филм за Воев на 26-ия София Филм Фест
Нов документален филм за Воев на 26-ия София Филм Фест
Сн. Нели Недева - Воева

Нов документален филм за Воев на 26-ия София Филм Фест

Документален филм за Димитър Воев с премиера на 26-ия София Филм Фест

Филмът „ВОЕВ“ е дебютният пълнометражен документален филм на режисьорката Биляна Кирилова. Той ще бъде представен за първи път пред българската публика на 12 март от 20:30 часа в кино „Люмиер“

Документалният филм, посветен на Димитър Воев, разказва за неговия живот и творчество – музикант, поет и артист, незабравима личност в неформалната културна вълна от края на 80-те и началото на 90-те години в България.

Фабулата на разказа, конструиран от режисьорката Биляна Кирилова и Неда Миланова, по авторска идея на Валерия Стойкова и Биляна Кирилова, проследява годините от ранното творчество на Воев, през кулминацията в музикалната група „Нова Генерация“, до преждевременната му смърт на 27 годишна възраст. Филмът разкрива пластове и прозрения на дълбока душевност, като са използвани малко познати авторски текстове на музиканта, архиви и моменти от личния му живот, споделени от най-близките му хора.

Във филма звучи музиката на „Нова Генерация“, „Кале“, „Воцек и Чугра“, а сред близките хора, които със спомените си пресъздават отново образа на Димитър Воев, са Светослава Воева, Павел Воев, Симеон Воев, Нели Недева-Воева, Магадалена Воева, Димитра Воева, Нео Куцинов, Кристиян Костов, Михаил Пешев, Васил Гюров, Алина Трингова, Екатерина Атанасова, Петър Миланов, Пенчо Попов, Димитър Попов, Росен Даскалов.

Гласът зад кадър, който интерпретира текстовете на Воев, е на Иван Москов. Оператор на филма е Теодор Фичев, режисьор на монтажа е Емил Граничаров, продуцент на филма е Валерия Стойкова, реализацията е дело на MatchPoint Productions.

Снимка: Нели Недева – Воева