Последни
Home / Кино / Nocturnal Animals: Дизайнерска история за изгубена любов
Nocturnal Animals: Дизайнерска история за изгубена любов

Nocturnal Animals: Дизайнерска история за изгубена любов

Сюзън (Ейми Адамс) е на пръв поглед успешна собственичка на галерия за модерно изкуство в Лос Анджелис, но се измъчва от отчуждението със съпруга й и страда от хронично безсъние. В този труден за нея момент тя получава новия роман на своя бивш съпруг Едуард (Джейк Джиленхол), когото не е виждала от 20 години. Тя е изоставила младежката си и истинска любов с бедния писател, за да си подсигури охолен живот със състоятелен и перспективен човек (вторият й съпруг).

Сюзън започва да чете романа ”Нощни животни”, който още от първите си страници я сграбчва и ужасява с бруталната история на мъж, чиито жена и дъщеря са отвлечени и убити от непознати някъде в Тексас.

Голите трупове на жената и детето, открити в пустошта, много напомнят модерното изкуство и инсталациите в галерията на Сюзън.

Филмът проследява едновременно настоящето на Сюзън, сюжетът на романа, изпратен й от Едуард, както и историята на тяхната младежка любов и обстоятелствата, при които се разделят.

Загубата на жената и дъщерята в романа са препратки към загубата на Сюзън и нероденото им дете, когато тя го изоставя преди 20 години с обвинението, че е слаб, безхарактерен и не достатъчно амбициозен.

Книгата е за отмъщение и се явява своеобразно отмъщение. В главата на Сюзън изплуват спомени от миналото, карайки я да сравнява сегашното си безрадостно съществуване със светлите дни на младежкия си идеализъм, когото тя загърбва заради живота, който сега презира. И това е нейното наказание.

Режисьор на филма е дизайнерът и режисьор Том Форд, популярен като творчески директор на Гучи и Ив Сен Лоран. И двата му филма „A Single Man“ (2009) and „Nocturnal Animals“ (2016), са номинирани за Оскар.

„Nocturnal Animals“ се отличава с дизайнерско изящество и арт финес, което го прави запомнящ се и интересен за гледане. И е поредна силна роля за Jake Gyllenhaal, пресъздал поредица култови образи в Demolition (2015) Everest  (2015)Nightcrawler (2014) Enemy (2013) Prisoners (2013). Brokeback Mountain (2005).