Последни
Home / Музика / NOCKTERN с нов сингъл – “Dark Water”
NOCKTERN с нов сингъл – “Dark Water”

NOCKTERN с нов сингъл – “Dark Water”

В началото на 2020 г. NOCKTERN обяви промяна в състава и проектът се превърна в дуо, състоящо се от Стоимен Стоянов (Them Frequencies) и Борис Малеванов (heptagram). През последните месеци те работят усилено върху нова музика, изменяща и цялостното звучене, с което сме се сблъсквали досега.

На 24-ти април излиза първият нов запис от NOCKTERN под името “Dark Water”.

“Dark Water” комбинира различни жанрове и подходи. Песента съчетава електроника, алтърнатив и експериментални стилове. Новото и нетипично е текстът, написан от Стоимен,  и вокалните линии, които също са изпяти от него. Преплитането на електронни и акустични барабани от Борис зарежда с допълнителна плътност звученето на песента.

Потъването в “Dark Water” е метафора за това как понякога се възползваме от емпатията на другите – процес, в който губим своята човечност. Когато основната цел е да оцелеем, понякога се влияем от отровни мисли и действаме чрез тях, губейки себе си по пътя.

NOCKTERN (Стоимен Стоянов) е български артист, създаващ музика от 2006 г. в различни жанрове, като съвременна класика, електроника, трип-хоп, ню джаз и др. През годините той работи върху различни проекти с изпълнители като Иван Шопов /Balkanky/ Cooh, Joana Size, Mytrip (Ангел Симитчиев – Amek Collective), Иво Чалъков (Gravity Co, ApeMen), Bradata и др. Първият му самостоятелен албум излиза през 2016-а година под името “No Sugar Added”. За живите изпълнения на албума Стоимен си партнира с Лоран Печ, Чарлз Гуиро, Иван Андреев и Християна Иванова, с което поставя началото на Nocktern Band, проект, който в изпълненията си на живо присъединява към себе си различни артисти. По-късно през 2017 г. NOCKTERN издава самостоятелен пиано албум от 3 песни, с името “Pieces of Lyla” – триптих на момиче, преминаващо през състоянията на вълнение, меланхолия и хармония. За концертите, представящи тези записи, NOCKTERN излиза на сцената заедно с музиканти като Kayo Dot, Josef van Wissem, Иван Шопов и Avigeya, Mytrip, Теодосий Спасов, 2hennings, Dayo и др.


През 2020 г. към NOCKTERN се присъединява нов член в лицето на барабаниста Борис Малеванов (heptagram) и с това форматът официално се изменя в дуо.

Борис Малеванов започва да се занимава професионално с музика през 2014 г. и беше познат като една от основните фигури в група NU/ANCE. Алтернативните жанрове винаги са били голямата му страст и напоследък експериментира с нови техники, вмъквайки по-електронно и нестандартно звучене в работата си. Дълго време търси правилните партньори, с които да създава музика по-близка до интересите му, и през 2018 г. започва работа с Даниел Иванов от студийния проект heptagram. През 2019 г. psychedelic/space rock бандата стартира изявите си на сцена, а Борис е техен барабанист. В момента heptagram работят по реализацията на нов албум.