Последни
Home / Музика / Вместо дървета растат мегавати: Neopit Pilski в София!!!
Вместо дървета растат мегавати: Neopit Pilski в София!!!

Вместо дървета растат мегавати: Neopit Pilski в София!!!

Клишето за „немско-българската дружба“ няма особен смисъл, но явно преди 8 години ми се е струвало съотносимо с урагана от шум и трясък, който представлява групата Neopit Pilski. Точно преди толкова неприятно много години за пръв път се сблъсках с тяхната музика, и ммм! яа! дас ист фантастиш!

През по-голямата част от времето Neopit Pilski си действат там някъде в чистичкия Хамбург, където може би е скучно и подредено, никой не се блъска в трамвая, всички си купуват билетчета, а тези, които не си купуват билетчета карат новички Фолксвагени и са докторанти или асистенти в светли и широки университети с добре поддържани дворове и малки фонтани. Или пък си действат там някъде в разблудния Хамбург, където сигурно има пияни хора в полунощ по Репербан, червени фенери, потни барове с татуирани моряци и кофти немски рокери, тъмно пристанище, където дебнат наркодилъри и някакви съмнителни турци, и кой знае още какви сатанински неща. Както и да е, понякога те напускат тази terra incognita, за да се качат на очукания си бус и да дойдат в България, където свирят в някакви още по-потни барове сред татуирани хора, които дори не са моряци.

Neopit Pilski
Да пиша за Neopit Pilski извиква в мен* най-лошото и клишетата просто се леят от клавиатурата… хубавото е, че при тази банда клишета общо взето няма и те са свежи и интересни. Neopit Pilski бяха трио, но вече повече от година (а може и повече) са в състав Стефан Иванов (китара и вокали) и Зимон Шмид на барабаните. Определят се като „изискано дисонантно китарно дуо с български текстове“, но ние добре знаем, че понякога нещата въобще не са толкова изискани, ами си стават дивашки и грубички – както си трябва, всъщност.

Хубавото е, че Neopit Pilski звучат не особено санфранцискански, пустинно или островно, а като тях си – една неразумно шумна смесица от Sonic Youth, Fugazi и Mudhoney, примесена със съзнателно лутане между Touch & Go и Dischord Rec. В София са този петък – 31 юли. Домакин на този концерт е мрачното и тясно, но хладно клубче Ной!Берлин.

Neopit Pilski са се подготвили добре и носят със себе си новия си албум, размножен на тежък черен 180-грамов винил и едни големи усилватели, от които ще се леят хаотично шумове, мелодии, други работи…

Кога: 31 юли 2015 , петък (link)
Къде:
Neu!Berlin на Султан Тепе 18
Колко:
5 лв. на място
Защо: ебати тъпия въпрос, честно…

Ето и едно видео за загрявка, от времето когато Neopit Pilski бяха тройка:

Имаме под ръка и друго, по-ново – от миналогодишния им гиг в Бургас, но май нещо не си го харесват, затова ще трябва да го гледате тайно.

Автор: Иван Шентов*