Последни
Home / Музика / Порядъчно дисонантна китарна музика
Порядъчно дисонантна китарна музика

Порядъчно дисонантна китарна музика

Правим порядъчно дисонантна китарна музика”, твърдят замесените в хамбургското дуо Neopit Pilski. При това Low Fidelity. Всъщност трясъците, които Стефан Иванов и Зимон Шмид пришпорват с китара и барабани през пулсиращи кабели и тежко пъшкащи усилватели, са всичко друго, но не и дисхармонични. Те просто са адски сурови.

Стефан Иванов пее на български – нещо, което очевидно кара немците леко да си гълтат езика. Понякога от объркване. Понякога – от екзалтация. Стефан пее за “На баба ти хвърчилото” или “Нещо като песен” и това често звучи като някаква вдъхновена от Sonic Youth тайна банда, скрита зад желязна завеса. Толкова подривно, че очакваш албумите им да се разпространяват върху рентгенови плочи. Без майтап, навремето това не беше чак толкова необикновено. Но днес сме свободни, заедно с Neopit Pilski можем да вилнеем на воля, а Властта се задоволява с това единствено да издава фишове за неправилно паркиране из синята зона. Нека си издава, а ако вие сте в Хамбург тия дни – наминете в събота през Reeperbahnfestival да се чукнете със Стефан Иванов и Зимон Шмид. Разбира се на български: Наздраве!

Neopit Pilski

Момчетата са решили да представят „официално“ чисто новия си албум „НИЕ/ВИЕ“ именно по време на фестивала. Нещо, което може само да разтегне устните ни в широка усмивка, защото ние ехе-е-е, тоя албум вече са ни го представяли на нас… след което да потупаме свойски по гърба всеки блед западноевропеец, който още не е изпитал балканската сила, в комбинация с немската прецизност. Изобщо – най-доброто от два свята!

Плочата на Neopit Pilski от доста време е на почетно място на рафта в една от тайните щаб-квартири на lunatic.bg… всъщност само обложката и е на рафта, а плочата – 180 грама мазен, тежкарски винил – рядко напуска плейъра. Едно от най-свежите попадения за сезона, безспорно! И един от най-вероятните кандидати за следващото автентично ревю на музика-която-има-значение тук.

Ако сте позабравили какво точно се случи по време на последния концерт на Neopit Pilski тук в София – поправете грешката – ето тук.

Neopit Pilski размазват в Хамбург на 25.09.2015

Neopit Pilski + Granada
Reeperbahnfestival/Hamburg
Hanseplatte
21:00 h